Кънев пита Борисов дали отлагането на проверката на прокуратурата е саботаж

OFFNews 01 юни 2016 в 16:14 3964 11

Председателят на ДСБ Радан Кънев внесе питане до премиера Бойко Борисов за отлагането на посещението на европейските експерти, които ще правят независим анализ на прокуратурата.

Кънев пита Борисов кой носи отговорност за отлагането на независимия анализ на прокуратурата, както и кои въпроси от методиката и организацията на работните срещи не са били уточнени и са предизвикали отлагането от страна на ЕК. Освен това иска да знае и дали има ли промяна на условията за проверката от българска страна и кой ги е предложил - изпълнителната власт или прокуратурата. 

На брифинг в парламента лидера на ДСБ независимият анализ на прокуратурата е "отложен от ЕК поради провал или саботаж на организацията на проверката от българска страна".

Кънев подчертава, че това е поредното отлагане на мисията на външни магистрати у нас. Според него независимият анализ на прокуратурата е ключов елемент от стратегията за реална съдебна реформа. По думите му анализът е основната нова препоръка в последния доклад на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка.

"Този анализ е задължителна първа стъпка за реформа на съветския модел на устройство на прокуратурата и съответно - ефективна борба с корупционните мрежи на високите нива на изпълнителната, законодателната и съдебната власт", пише в питането на Кънев до Борисов.

Кънев припомня, че премиера лично се е ангажирал с осигуряване на сътрудничеството на страните-членки на ЕС в процеса на организиране на независим анализ. "Така признахте неговото място като ключов държавен приоритет в политиката по съдебна реформа и борба с корупцията. Това беше и единствената добра новина в сферата на съдебната реформа от м. декември 2015г. досега", обръща се депутатът към министър- председателя.

Лидерът на ДСБ каза още, че отлагането на анализа е било обяснено от управляващите с "доуточняване на голяма част от техническите подробности в методиката на работа на мисията, както и работните срещи на експертите". По думите му методиката на проверката не е технически въпрос, а фундаментален елемент от анализа, предопределящ неговите резултати и смисъл.

"Налага се изводът, че от българска страна е направен опит за промяна на одобрените правила с цел обезсмисляне на проверката в последния момент, който е довел до острата реакция на партньорите от ЕК. Обръщам се именно към Вас, защото нямам информация дали този саботаж е осъществен от органи на изпълнителната власт или от самия субект на проверката - българската прокуратура", казва още Кънев в питането си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13340

12

Blagodatka Dushanova

02.06 2016 в 18:10

В бързината съм допуснала грешка-става дума не за 2 млн,а за 2млрд!2 млрд парички му спуснаха аверите му,той да се отчете ,че хваща контрабандата,а те си осигуряват спокойствието!

13340

11

Blagodatka Dushanova

02.06 2016 в 18:04

№ 8-Всички виждат и знаят ,че Радан Кънев не е зависим от никого!Всички знаят,но никой не признава,не казва истината.Той е удобна мишена за лъжи и клевети и всякакви ченгесарски простотии ,защото е от ДСБ.Ако беше от която и да е друга партия,нямаше да има никакъв огън срещу него!Това е истината!И най-важното ,ако има нещо да каже срещу престъпното управление на герб,той има истински аргументи за това!Така ,че всичките му твърдения до сега са проверени и верни!Това е мястото на ДСБ-да казва истината за управляващите.Жалко е само,че късно разбраха ,че докато герб са на власт реформи няма да има!Никъде!

13340

10

Blagodatka Dushanova

02.06 2016 в 17:47

№7- "ЛБГТ-аджийската общност -да ни би да ми казвате ,че техните твърдения са доказателство за истина!Хайде стига!Все пак по някога изглеждате "разумен" човек.Не се излагайте с такива твърдения...Аз пък твърдя ,че нашият "премиер министър"е изключително зависим човек!Най-вече от генералите от ДС,после е зависим от парите на олигарсите и от средите на елементи от подземния свят ,с които е бил свързан в миналото...Освен това е зависим от контрабандистите на цигари и на дрога-вие ще ми дадете 2 млн да се отчета(!),а аз ще ви гарантирам спокойствие(!)...може да не е протекла точно така договорката...но резултатът е същият!Е той на какво ти прилича- на премиер престъпник или на гей престъпник?

77927

8

El Commandante

02.06 2016 в 14:10

"Но то пък вече няма и значение"

Не съм съвсем съгласен.
Такива хора са зависими и податливи на шантаж.
Тех много повече ги държат на каишка,отколкото нормалните хора.

13340

6

Blagodatka Dushanova

01.06 2016 в 23:56

№ 5-Защо се захващаш отново с тези простотии като свадлива клюкарка?Тези "фотки",както се изразяваш си беше долнопробно активно мероприятие с една цел-дискредитиране на този политик.Да ти напомням ли отново,че "свестните у нас считат за луди"...

12038

4

косата

01.06 2016 в 17:07

Правилен въпрос към правилния човек. Боя се, обаче, че ще остане риторичен ...
 
X

Да помогнем на украинските деца!