Кънев: Отстраняването на ДПС от властта върви бавно, но сигурно

Ивайло Анев 09 март 2015 в 14:57 8982 8

Снимка БГНЕС/Красимир Делчев

Радан Кънев на пресконференция във Варна

Отстраняването на ДПС от политическата власт върви бавно, но сигурно, заяви на пресконференция във Варна съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев.

Той отчете, че за симпатизантите на Блока темпото не е достатъчно, но усилията за ограничаване влиянието на Движението срещали съпротива.

По думите му ДПС са очаквали пълен рахат, очаквали са да присъстват както досега, но ударът срещу тях бил много тежък. Кънев е останал шокиран от кражбите през предишните управления на държавата и от степента на криминална мотивация на хората, упражнявали власт на различни нива.

„Предвид демографската и социална ситуация в страната, състоянието на образование и на публичните финанси, стигам до извода, че България има изключително силна икономика и е много богата държава, за да си позволи такива кражби. На всяко ниво и във всяко кътче в страната се сблъскваме с отчайващи примери на безстопанственост и корупция“, добави лидерът на ДСБ.

"Смяната на Светлозар Лазаров и Владимир Писанчев не е изолиран кадрови въпрос", каза още лидерът на реформаторът, който определи реформата в сектор „Сигурност“ като изключително напреднала. Пример за това бил новият Закон за МВР, а за специалните служби също се подготвял законопроект.

"Промените в Закона за акцизите и данъчните складове ще върнат в държавния бюджет 500 млн. лв. от кражби, а чрез новите текстове в Закона за енергетика от „джобовете на мафията“ ще бъдат отнети 150 млн. лв.", смята Кънев. Според него реформата на съдебната система трябва да включва и създаването на независима антикорупционна прокуратура по румънски модел.

Информациите за смяна на министрите на РБ проф. Тодор Танев и Христо Иванов лидерът на ДСБ окачестви като „клюки и мъгла“.

"Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов е възложил на независима фирма да извърши пълен одит на Министерството на здравеопазването, който да посочи начините за източване на публични финанси чрез администрацията. В зависимост от резултатите на останалите министри на РБ ще бъде препоръчано да направят същите проверки", добави още Кънев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews