Радан Кънев: ДПС са пиявици, които продават националната сигурност

"Лазаров е под закрилата на никой, освен ако не е под закрилата на КОЙ"

OFFNews 06 март 2015 в 08:06 9121 29

Радан Кънев в пленарната зала на парламента

Снимка Гергана Костадинова/БГНЕС

Радан Кънев в пленарната зала на парламента

"С всички приказки, че ще се разпаднем в първия ден след правителството, нашата коалиция е невероятен фактор на стабилност. Ние сме в основата на разрешаването на поредица от кризи. Реформаторският блок е единен, държим се заедно в правителството, в парламента. Можем да постигаме трудни компромиси, да отлепяме по една пиявица от тази държава. Отлепихме хората на ДПС от вътрешно министерство и вижте какво излезе да каже Местан: че не може да има пенсионна реформа. Като им отлепиш пиявиците от МВР, вече не може да има съгласие, виждате ли кой е дестабилизиращият фактор - нарича се ДПС. ДПС продава националната сигурност, сигурността на хората, в името на комфорта на Доган и на Местан. Няма да допуснем тази търговия и злоупотребата с етническия вот."

Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев в студиото на Нова тв тази сутрин.

Той коментира и вчерашния наситен с емоции и новини парламентарен ден, в който премиерът обяви пред депутатите, че номинира вицепремиера Румяна Бъчварова за вътрешен министър, но и обвини коалиционните партньори на ГЕРБ, че при важни гласувания отсъстват от пленарната зала и така създават усещането, че всъщност не те, а ДПС подкрепя правителството. Също пред депутатите Борисов заяви, че ще поиска оставките на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и председателя на ДАНС Владимир Писанчев, заради чието оставане във властта министърът на вътрешните работи Веселин Вучков подаде оставка на 4 март.

"Не гледам емоционално на изказването. Приятно или не, има неща, които са верни, не можем да го отречем", каза Кънев.

"Участието в управлението носи черни точки по принцип, но демокрацията не е за да ти носи червени точки. Властта не е заради властта. Ние печелим един избори защо? За да откраднем едни пари и да спечелим следващите, да правим злоупотреби в общините и да спечелим и президентските? Защо, по дяволите? Ако мислим за властта заради властта, значи не защитаваме ничий интерес, освен нашия собствен и на обръчи от фирми. Властта се упражнява не за да вземеш друга власт, а да промениш неща и да правиш живота на хората по-добър - те да печелят, ти да губиш, това е единственият смисъл", каза още лидерът на ДСБ.

Относно решението именно Бъчварова да бъде предложена за вътрешен министър Кънев заяви, че решението не е било взето на срещата между него, премиера и здравния министър Петър Москов, а по-късно, лично между двамата.

"Това не бяха политически преговори. Ние водихме много дълъг, сериозен и доста личен разговор за това как се преодолява тази криза", каза Кънев.

По повод "ябълката на раздора", предизвикала оставката на Вучков - да бъдат ли отстранени Лазаров и Писанчев - Кънев заяви, че тезата на премиера е била, че не трябва да се дестабилизира страната с внезапни смени, а те да се случват постепенно. Коментарът на Кънев по този въпрос беше: "Винаги съм казвал, че задържането на смените дестабилизира страната и се видя, че е така".

Той бе категоричен, че въпреки политическата криза, предизвикала оставката на Вучков, "хората, които трябваше да си тръгнат, ще си тръгнат, а реформата в МВР ще продължи, макар и с нов министър".

"Лазаров е под закрилата на никой, освен ако не е под закрилата на КОЙ", заяви Кънев и определи решението за избор на Бъчварова като "добро". "Има силен нов министър", каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!