Quantcast

Кънев: Новият ЗОП отваря 8 корупционни врати

OFFNews Последна промяна на 22 февруари 2016 в 15:10 3433 6

Новият закон за обществените поръчки е много лош и отваря минимум 8 нови корупционни врати, и всички те бяха гласувани от обичайното мнозинство ГЕРБ, ДПС, АБВ, с услужливото отсъствие на БСП от зала.

Прекратяването на обществени поръчки за 1,7 млрд. не е решение. Необходимо е разследване за това кой е подготвял тръжните документи така, че да се облагодетелстват определен кръг от фирми. Освен това е нужна законодателна инициатива, за да не се случват злоупотреби в бъдеще.

В тази посока депутатите от ДСБ и Гражданския съвет на РБ имат конкретни предложения, включващи антикорупционна прокуратура по румънски модел. Нарекохме я „Българският ОЛАФ”. Ако не следим как се харчи всяка стотинка, едно е сигурно, ще останем най-бедните в Европа” допълни Радан Кънев.

Остава ГЕРБ да започнат да работят по румънски модел. Такава тенденция, обаче, няма. Тревожен е фактът, че премиерът Борисов даде „заден” по темата за обществените поръчки. Понятие като „преместване” по закон няма.

Като особено гореща за Варна определи лидерът на ДСБ темата за спрените поръчки за автомагистрала Хемус и транспортната инфраструктура на североизточна България, които забавят развитието на града. Проектите се делят на два вида, такива по които правителството е обещало да работи, но не прави нищо, и такива, за които не му стига стратегическа мисъл да обсъжда. Сред обещаните проекти са автомагистрала Хемус и железопътната линия Варна – Русе. А по проектите за развитието на пристанищните комплекси по Дунав и Черно море, втория мост над варненското езеро, връзката Истанбул – Киев през Букурещ липсва стратегическа мисъл.

Според Радан Кънев, министър Ивайло Московски е един от най-слабите министри в Кабинета Борисов , с работата си забавя развитието на североизточен и северозападен райони. Депутатите от ДСБ са изчерпали доверието си към него.  

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.02 2016 в 18:20

Сельо, засяха ли ти чесъна на село?

22.02 2016 в 18:05

1. Обществените поръчки винаги са отивали и винаги ще отиват към свои хора. Никакви закони няма да променят това.

2. Реално, частния бизнес в България е на издихание. Фирмите, които все още развиват някаква дейност са или чуждестранни, или с чуждестранно участие, или фирми на хора от властта и свързаните с тях.

3. За тоталното закопаване на българския частен бизнес, може да благодарим на вожда - Б.Б.

При това положение, да се кахъриш за някакви обществени поръчки е меко казано смешно...

22.02 2016 в 17:50

Ми то други фирми с достатъчен потенциал, освен офшoрни и санкционираните, има ли бе?

22.02 2016 в 16:13

И аз споделям тревогите си от новия ЗОП, който ще улесни фирмите на олигарсите и ще даде достъп и наофшорни фирми, както и на такива фирми, които вече са били санкционирани, като некоректни
​http://actualno.actualno.com/feodalna-bojkova-bylg...

22.02 2016 в 15:43

По нареждане на Пиярката си - Ади-Белла Белева, Радан стриктно се явавя ВСЕКИ ДЕН по медиите и се изцепва за щяло и нещяло "МНОГО КОМПЕТЕНТНО".

Това е част от предизборната му кампания за Президент.

НЯМА ДЕЛА - само празни приказки и думи, думи, ...на вятъра.

22.02 2016 в 15:36

оффнюз - блогът на радан. аман!