Кампанията за местния вот започна, Иванчева с 9 жалби: Не сме закъснели с документите

БСП - София представя кандидатите си до бившия мавзолей, Манолова стартира с молебен в храм "Св. София"

OFFNews 27 септември 2019 в 07:11 3394 3

Предизборната кампания за местния вот на 27 октомври започва днес. За кметове ще се борят 1968 претенденти, а кои от тях ще управляват населените места с над 350 души ще решават 6 227 901 избиратели. 

Над 36 000 са кандидатите за кметове и общински съветници в цялата страна. Кандидатите за кмет на София са 19. Може да станат и 20, ако ЦИК отмени решението на ОИК за отказа да бъде регистрирана „Християндемократическа партия на България”, чрез която Десислава Иванчева иска да се бори за кмет на столицата, а Биляна Петрова - да управлява "Младост". От организацията са подали 9 жалби и искат кандидатите им за кметове и съветници да бъдат регистрирани, като отричат да са изпуснали крайният срок за подаване на документи. 

Във фейсбук Иванчева обясни защо това се е случило "в последния възможен момент".  "Ще се опитам да обясня какво се случи на 24 септември. Както може би вече знаете, хора от екипа ми бяха заплашвани да не ни помагат повече и действително няколко човека ни напуснаха, като дори един от членовете на екипа ми си изтри всички профили в социалните мрежи и прекъсна всякаква връзка с нас. След което 7 души, кандидати за общински съветници, се отказаха по различно време в последния ден, в който трябваше да внесем документите. Това ни постави в неприятна ситуация, защото трябваше да заменим тези хора, за да попълним листата с 61 общински съветници. В крайна сметка успяхме да внесем документите навреме. Считаме решението на ОИК - Столична община, за изцяло незаконосъобразно и неправилно и се надяваме ЦИК да го отмени, като задължи ОИК да ни регистрира", пише Десислава Иванчева.

БСП - София стартира официално в надпреварата в 17,30 часа в Градската градина. До площадката, където беше мавзолея на Георги Димитров, столичните социалисти ще представят кандидатите си за общински съветници, за районни кметове и за кметове на кметства. 

В 10.00 часа в столичната църква „Света София“ гражданският кандидат за кмет на София Мая Манолова и членове от Инициативния й комитет ще присъстват на молебен, с който ще се отбележи началото на кампанията за местните избори. В 18.30 часа Манолова ще се срещне с граждани на площада в кв. „Горна баня“. 

Тази вечер в кино "Култура" кандидатът на "Спаси София" за кмет Борис Бонев ще представи План за София за 20 минути. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

27.09 2019 в 17:23

Знаеш ли, едва ли там. Покрай скандалите с Гешев явно ще имат по-важна работа. Особено ако Фандъкова загуби. Не виждам на кого и за какво може да е нужна тая нещастна и срамна история. А продължението и, само допълнително ще героизира участниците, и ще подклажда излишно и опасно движението на пенюарите не само в градинките, а и около тях. Както ги оставят без да ги държат за гушите, така те сами ще паднат.

4095

2

evmav

27.09 2019 в 12:52

Стефан, в килията ли ?

23293

1

Стефан

27.09 2019 в 07:39

Айде мирясай ма, ще те пуснат! Ако толко ти е зор - ще ида да ме подстрижеш веднъж за 5 лева.
Аман!