Калфин: Забавно ми е да ме обвиняват в любов към Пеевски

OFFNews Последна промяна на 20 октомври 2015 в 09:54 2226 3

„Много ми е забавно, когато някой ме обвинява в любов към Делян Пеевски. Мнението ми е казано много отдавна и то публично”, заяви социалният министър Ивайло Калфин по Нова тв. 

Той обясни и защо се стигна до решението да се направи изключение за производството на тютюневи изделия при административното увеличаване на минималните осигурителни прагове. В края на миналата седмица Социалното министерство увеличи със 7,5% осигурителните прагове за 36 сфери, за които бизнесът и синдикатите не успяха да се договорят.

Единствено при производството на тютюневите изделия се взе решение да няма ръст. Това решение предизвика вълна от недоволство и дори обвинения в лобизъм, двоен стандарт и по-специално отношение към депутата Делян Пеевски.

„Процесът е абсолютно обективен. Има 85 икономически области, за 48 от тях синдикати и работодатели са се разбрали с колко да се увеличат минималните осигурителни прагове”, съобщи той.

„Проблемът е, че за останалите 37 области те не са се разбрали. За тези области гледахме средната работна заплата, средния осигурителен доход и печалбата за миналата година, за да решим какво да е увеличението. Тютюнопроизводството е единственият отрасъл, където всички тези неща са със знак минус. Освен това и в този отрасъл ще има увеличение на вноските, заради повишаването на минималната работна заплата”, обясни той. 

Калфин заяви още, че до две седмици ще се реши какви ще бъдат коледните надбавки за пенсионерите с най-ниски пенсии. "Има преизпълнение на бюджета, има и нагласа за надбавки", допълни вицепремиерът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.10 2015 в 13:02

Е, като се обичат, нек' се вземат младите, лошо няма. Ама що така се дърпат, га че няма нищо между тях...

20.10 2015 в 11:18

Абе то всичките там сте против Пеевски и сте си казали мненията за него ясно и публично и човекът още не е нито в затвора, нито някой го безпокои, нито някой му пречи. Чудна работа...

20.10 2015 в 11:10

че от кога признакът, по който се вдигат осигурителните прагове е знак + или - на съответния сектор?
Дай тогава на IT сектора да му увеличим осигуровките десетократно?
КАЛФИН ЛЪЖЕ!
Подлога на Пеевски.