Калфин: Амбицията на АБВ е да заеме изпразващата се ниша вляво

OFFNews 26 октомври 2014 в 12:56 1741 4

Ивайло Калфин

Амбицията на АБВ е да заеме изпразващата се ниша в лявото политическо пространство.

Това обяви зам.-председателят на АБВ Ивайло Калфин пред радио К2.

"Два са вариантите да се състави правителство – първият е ГЕРБ и БСП да оставят настрана партийните проблеми, да седнат на един бял лист, да набележат мерките, които има нужда държавата от тях. Вторият - да бъде съставено правителство около водещата политическа сила ГЕРБ, с най-висок резултат, което да бъде с дясноцентристки характер с няколко по-малки партии", коемнитра още Калфин.

Той подчерта, че вторият вариант гарантира нестабилност и поради това АБВ настоява за първия – ГЕРБ и БСП.

„Ние от АБВ бихме подкрепили една такава коалиция, надявам се и други да го направят, и действително да се направи една широка коалиция, в която няма състезанието „Кой е по-по-най?“ в политически вариант, отново и отново”, каза още зам.-председателят на АБВ.

Ивайло Калфин отхвърли варианта АБВ да заеме мястото на БСП като лява формация в новото държавно управление, след отказа на социалистите да се включат в управлението заедно с ГЕРБ.

„Ние затова казахме и в никакъв случай не искам да поставям АБВ като функция на решенията на „Позитано“ и на БСП, но отново резултатът от изборите показа, че голямата партия отляво е БСП и те трябва да си понесат отговорността.

Ние ще подкрепим, няма да стоим отстрани, няма да злорадстваме, както те ще го направят, така и ние ще поемем заедно ангажимент, но ние не можем да ги заменим все още”, смята Калфин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!