Ивайло Калфин: Стабилност ще има само с коалиция ГЕРБ-БСП

OFFNews 20 октомври 2014 в 08:49 2063 7

Ивайло Калфин, АБВ

Единствената формула, при която би могло да има политическа стабилност в България, е широка коалиция между ГЕРБ и БСП.

Това заяви Ивайло Калфин в предаването „Тази сутрин” по bTV.

„Не са много вариантите за съставяне на правителство, които са стабилни. Тук не става дума само за парламентарна аритметика, а за политическа стабилно. Във формат на правителство между ГЕРБ и БСП ние бихме могли да се включим, ако има нужда от нас – да участваме и да подкрепим управлението. Това не зависи от нас, а от тях. Такива коалиции има в няколко страни в Европа. Това е въпрос на преценка и отговорност от ГЕРБ и БСП до колко ще намерят националния интерес, който е на пътя им”, каза още Калфин.

„Михаил Миков, за мое съжаление, реши да коментира във Фейсбук преговорите между АБВ и ГЕРБ в късния следобед с едно неособено свързано изявление. Надали разговора ни с ГЕРБ и осемнайсетте им точки са критерии кой е ляв и кой десен. Затова отговорих по същия начин във Фейсбук – „По делата ще ги познаете”. Една коалиция между нас и ГЕРБ би била безпринципна, ако се прави единствено за да се създаде мнозинство. Една такава коалиция трябва да се направи за да даде стабилност в държавата и поне за следващите месеци, година, две години да даде добро управление на държавата”, посочи Ивайло Калфин.

Бившият евродепутат даде пример с Германия, Австрия и Холандия, където работи именно такова широко коалиционно правителство.

"Там принципът е един и същ – когато основната лява и дясна партия решават да правят обща коалиция, това не започва с тест или с лексикон с 18 въпроса от едната партия и дали им съвпадат, или не позициите. Случва се с политическо решение, което трябва да се случи и в България. Има си лидери и те трябва да се срещнат и да се уточнят има ли място за такава коалиция въобще. След това се включват експертите, които пишат върху бял лист програмата на правителство. АБВ би могла да подкрепи една коалиция, която ще е стабилна. ГЕРБ и АБВ даже математически не правят мнозинство, така че няма смисъл да надскачаме възможностите си”, каза още Калфин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови