Quantcast

Ивайло Калфин: Стабилност ще има само с коалиция ГЕРБ-БСП

OFFNews Последна промяна на 20 октомври 2014 в 08:49 1517 7

Ивайло Калфин, АБВ

Единствената формула, при която би могло да има политическа стабилност в България, е широка коалиция между ГЕРБ и БСП.

Това заяви Ивайло Калфин в предаването „Тази сутрин” по bTV.

„Не са много вариантите за съставяне на правителство, които са стабилни. Тук не става дума само за парламентарна аритметика, а за политическа стабилно. Във формат на правителство между ГЕРБ и БСП ние бихме могли да се включим, ако има нужда от нас – да участваме и да подкрепим управлението. Това не зависи от нас, а от тях. Такива коалиции има в няколко страни в Европа. Това е въпрос на преценка и отговорност от ГЕРБ и БСП до колко ще намерят националния интерес, който е на пътя им”, каза още Калфин.

„Михаил Миков, за мое съжаление, реши да коментира във Фейсбук преговорите между АБВ и ГЕРБ в късния следобед с едно неособено свързано изявление. Надали разговора ни с ГЕРБ и осемнайсетте им точки са критерии кой е ляв и кой десен. Затова отговорих по същия начин във Фейсбук – „По делата ще ги познаете”. Една коалиция между нас и ГЕРБ би била безпринципна, ако се прави единствено за да се създаде мнозинство. Една такава коалиция трябва да се направи за да даде стабилност в държавата и поне за следващите месеци, година, две години да даде добро управление на държавата”, посочи Ивайло Калфин.

Бившият евродепутат даде пример с Германия, Австрия и Холандия, където работи именно такова широко коалиционно правителство.

"Там принципът е един и същ – когато основната лява и дясна партия решават да правят обща коалиция, това не започва с тест или с лексикон с 18 въпроса от едната партия и дали им съвпадат, или не позициите. Случва се с политическо решение, което трябва да се случи и в България. Има си лидери и те трябва да се срещнат и да се уточнят има ли място за такава коалиция въобще. След това се включват експертите, които пишат върху бял лист програмата на правителство. АБВ би могла да подкрепи една коалиция, която ще е стабилна. ГЕРБ и АБВ даже математически не правят мнозинство, така че няма смисъл да надскачаме възможностите си”, каза още Калфин.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.10 2014 в 12:30

Тази партия докато не се забрани и всичките им дупедати и незнам какви си празноприказващи от ул. позитано не бъдат избесени до крак България няма да се оправи.

20.10 2014 в 10:55

ПРАВ Е КАЛФИН СТАБИЛНО И БЕЗОТГОВОРНО ЩЕ СЕ ПРОДАВА ДЪРЖАВАТА НА ОЛИГАРСИТЕ ОТ БСП, НА МУТРИТЕ И НА РУСИЯ.

А НИЕ ИЗБИРАТЕЛИТЕ ДА ПИЕМ ПО ЕДНА СТУДЕНА ВОДА НА ТЕРМИНАЛИ 1 и 2.

БЕЗОБРАЗНИК

20.10 2014 в 09:51

Мисля, че Калфин има право с това си мнение. За доброто на България. Безумно е да се отива на още едни избори. Също много фино вметва, че М. Миков е направил коментара си в "късния следобед" ( когато се пие ракийка с мезе).

20.10 2014 в 09:39

На Калфин не му отива да се прави на Кънев...

20.10 2014 в 09:27

Имам предвид, ще му се на Калфин да има коалиция ГЕРБ-БСП, а не правя коментар към поста ма Off. :)

20.10 2014 в 09:26

Ще ти се!

20.10 2014 в 09:08

Дали ще се разцепи БСП?