Калфин: Очевидно е, че хората нямат доверие в партиите

OFFNews 05 октомври 2014 в 20:15 1521 1

Ивайло Калфин

Очевидно е, че избирателите нямат доверие към политическите партии, каза Ивайло Калфин от АБВ на влизане в НДК.

"Страх ме е, че нямат и довери в политиците въобще с тази ниска активност. Очевидно е, че по-малките партии ще бъде тези, които ще дадат тон за това как правителството ще бъде създадено след изборите. Имаше шанс това да е за добро”, допълни Калфин.

Попитан, ако минат бариерата от 4%  бариера, с кого ще направят правителство и дали ще бъде на всяка цена, Калфин заяви, че всички политически сили – от най-голямата до най-малката парламентарна група в парламента, трябва да потърсят правителство на възможното съгласие.

„Сигурно не всички ще участват в него, но според мен трябва да бъде направено такова усилие. При тази фрегментация и с това ниско участие ред е на политиците да могат да намерят националния интерес над партийния”, заяви Калфин.

На въпрос дали е възможно стабилно правителство, в случай на шарена коалиция, Калфин посочи, че е възможна.

„Ако е действително направено на принципна основа и с подробно разписани ангажименти. Партийни компромиси трябва да се направят, ако това е в интерес на стабилността, има граница на тези компромиси – не всеки може да ги направи", уточни той.

На въпрос с кого не биха направили коалиция, Калфин призова да се говори за съдържание, а не за лично отношение към една или друга партия.

„По принцип сме изразявали не един път до сега отношение към партии, които злоупотребяват с властта и я използват за икономически цели. Надали биха могли да бъдат наши партньори в едно управление. Страх ме е, че ако на изборите хората не могат да определят управление, ще го променят по друг начин”, каза още Ивайло Калфин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови