Как започна всичко: Изказването, което разгневи Асен Василев на Тристранката

OFFNews 02 февруари 2022 в 18:46 8544 0

"От пазара трябва да се извадят некомпетентни и некадърни работодатели, които не могат да плащат така, че да няма работещи бедни. Защото не могат да създадат организация и не могат да използват уменията на работниците. Тук работникът не можел да изкара 710 лв., в Гърция спокойно изкарват по 1000 евро."

Това е изказването на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество, заради което работодателите му се обидиха, а синдикатите го подкрепиха. Финансовият министър пък отговори, че "за истината не трябва да се извиняваме".

На сайта на НСТС все още не е качена стенограмата от извънредното заседание на 27 януари. 

OFFNews обаче получи днес изказването, станало причина за избухването на вицепремиера на Тристранката. Оказва се, че то е на зам.-председателя на АИКБ и председател на "Произведено в България" Кънчо Стойчев и гласи следното: 

"Уважаеми господин вицепремиер, уважаеми колеги,

Взимам думата, тъй като това е първото ни заседание, в което Вие сте в качеството си на редовно правителство и мога да си позволя принципно изказване. Ще бъда кратък, както винаги и съвършено ясен.

Може би не съвсем научно, може и наглед и лаически, си представям, че промяна означава едно нещо да не бъде така, както е било. В този смисъл, ако Вие ще работите за промяната, както са заявените Ви намерения, трябва все пак нещо да се случи не така, както е било. Тези десетина точки, които господин Велев (Васил Велев - председател на АИКБ - бел. ред.) прочете преди Вас, те са обща позиция на всички работодатели, в редица пунктове те са и позиция на социалните партньори.

Какво се случваше досега? Ние говорим десетина години тези десетина неща и нищо не се случва. Промяна означава нещо от това, което говорим, да започне да се случва. Аз не изпитвам никакви комплекси и затова мога да употребя думата моля. Моля, господин вицепремиер, вземете предвид това, което Ви казваме и наистина започнете промяната. Знам, че не е възможно да се съобразите с всичко, което искаме, но направете първата стъпка.

Приемете две-три от тези предложения. Само ще спечели цялото общество от това. Благодаря Ви." 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови