Кадиев: Още двама в ББР с по 15 000 лв. заплата. Ние ще плащаме

OFFNews Последна промяна на 15 юни 2021 в 12:36 2132 0

Драмата с ББР върви с пълна сила. Министърът на икономиката като принципал е поискал от БНБ промяна на Устава, с което членовете на Надзорния съвет да се увеличат от 3 на 5, за да има място за новите двама. Само че министърът по Устав няма право да иска това, а само изпълнителните директори на ББР, които пък нарочно се бавят и отказват да го поискат от БНБ.” 

Това написа във Фейсбук водачът на „БСП за България“ в Стара Загора Георги Кадиев. 

“В крайна сметка ще се случи днес-утре и ето какъв ще е резултатът. Надзорният съвет ще стане 5 души, всеки с по около 15 хил. лв. заплата. Уволнените двама, които обжалват в съда, ще продължат да си взимат заплатите. Новите трима - също. Ще плаща банката, т.е. ние”, подчерта Кадиев. 

Георги Кадиев обясни, че междувременно БНБ е одобрила и нови членове на Управителния съвет, също избрани напълно непрозрачно, като единия само преди 2 месеца е бил кандидат-депутат на ДБ: “Там заплатите са дори над 20 хил. лв. на месец“. „Уважаеми демократи, не махаме хората на Пеевски, за да сложим вашите”, каза водачът на левицата в Стара Загора.

Кадиев заяви, че в следващия парламент лично ще предложи: Промени в Закона за ББР, които ще спрат възможността надзор и управители да се гаврят с принципала. В тях ще има заложен лимит на кредитите и на заплатите. Като искате конкурентни заплати - в частния сектор. Законът ще изисква публичен конкурс за кандидати за надзор, Управителен съвет и изпълнителни директори.

Забравете министърът да решава, а вие да му бутате листчета. Нали сме различни? Ако ще правим нещата като Борисов и Пеевски, какъв е смисълът от нас?”, завърши Георги Кадиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови