Кадиев: Депутатските пари за експерти са черна каса за партиите

OFFNews 08 април 2016 в 13:06 2055 0

Безотчетните пари на депутатите за сътрудници и експерти да бъдат спрени, поиска независимият Георги Кадиев. Поводът е случаят с изчезналите 130 000 лв. от касата на БСП. 

По правилник тези пари са две трети от депутатската заплата, т.е. около 1800 лв. на месец. По вътрешните правила на БСП, а вероятно и на другите партии, 60% се удържат в общата каса. Това са около 1000 лева. Други 300 лв. отиват за членски внос, обяснява Кадиев във фейсбук. Сметките показват, че остават 500 лв. "С които нито сътрудник, нито читава външна експертиза можеш да получиш. Поради което всеки депутат просто си ги слага в джоба", коментира независимият депутат.

За партиите пък това е вид допълнителна субсидия. ГЕРБ с 84 депутата би събирала по 84 хил.лв. на месец или над милион на година. Чиста черна каса. Безотчетна и непроверяема. 

Резултатът? Депутатите с бонус от 500 лв., партиите - с допълнителна субсидия, експертиза- нула.

Затова единственото правилно е тези пари да се спрат, а всеки депутат да има право на щатен сътрудник, платен от парламента и със заплата, близка до тези 1800 лв. (вкл. осигуровките), предлага Кадиев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови