Къде преференциите разместиха листите

Мая Младенова, Ружа Райчева 03 октомври 2022 в 13:06 4264 0

Избори

Снимка БГНЕС

Водачите са непоклатими дори в листите с много преференциални гласове.

И на тези избори преференциите рядко разместват листите. Най-активно това се случва при листите на ДБ в София и при ГЕРБ в страната. Заради правилото към гласовете на водачите да се добавят и гласовете без преференции, разместванията са само след второто място - с едно единствено изключение при ДПС в София област, където обаче не е ясно дали движението ще има депутат.

Къде са разместванията в София и Варна

Пренарежда се листата на ГЕРБ в Благоевград - водачът Росен Желязков запазва мястото си. С по една позиция напред минават третият и четвъртият Костадин Стойков и Георги Георгиев, а кандидатът под номер 2 Росица Димитрова отива на четвърто място.

В листата на БСП в Благоевград също има силен преференциален вот. Водачът Корнелия Нинова също остава непроменен, но петият Богдан Боцев минава на второ място с над 2100 лично подадени за него гласа.

В Пловдив-област четвъртият в листата на ГЕРБ Младен Шишков отива на второ място заради преференции - над 2900. 

Почти безпрецедентно се измества водачът от листата на ДПС в София област Цветан Енчев. Той има 336 преференции. Като се добавят гласовете без преференция (754), той събира общо 1090 гласа. Повече от тях (1218) обаче събира петият в листата Николай Аргиров.

В листата с кандидат-депутати на БСП в Бургас Тодор Байчев, който заема трета позиция, е събрал 1441 преференциални гласа. Ако БСП получат два мандата в Бургас, то Байчев ще влезе в Народното събрание. На първо място в листата на БСП за Бургас е Петър Кънев. Той е събрал общо 642 преференциални гласа.

В Пазарджик има разместване в листата на ГЕРБ. На второ място отива поставеният под номер 4 Стефан Мирев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови