Кабинетът засега оцелява, пазарлъците по Изборния кодекс продължават

OFFNews 10 май 2016 в 13:09 4678 8

Снимка БГНЕС

След три часа преговори управляващите обявиха, че ще продължат да търсят решение

ГЕРБ винаги е била гарант за това всеки български гражданин да бъде чут. Това каза министър-председателят и лидер на партията Бойко Борисов след срещата си в НС с представители на парламентарно представените партии, подкрепящи правителството. На нея бе обсъждано наложеното от президента Росен Плевнелиев вето в Изборния кодекс за разкриване на избирателни секции в чужбина.

„Колегите от Патриотичния фронт имат своите опасения за националната сигурност, за неуредици, които досега е имало в изборния процес, не само в България, но и в чужбина. Продължават да настояват да имат гаранции, за което сме и ние, за максимална прозрачност и чистота на изборите”, посочи Борисов. Дни преди това той предупреди, че кабинетът може да падне, ако не се намери решение за промените в кодекса.

В същото време ограничаването на конституционните права на българските граждани, в следствие на някои от промените в кодекса, са нещо, за което ние сме гарант и настояваме да бъде прието. Надявам се на  подкрепата за правителството, след като продължим в следващите дни да работим на ниво експерти в комисията, допълни още премиерът.

Според съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов днешните разговори били наложителни. ПФ не е склонен да гласува за приемането на ветото, изтъкна той. Патриотите обаче чули разумни предложения от РБ и ГЕРБ днес. След обсъждания били склонни да влязат в нова законодателна инициатива за изборните правила, но настояват за защита на националната сигурност.

Найден Зеленогорски от РБ пък коментира, че трябва да се защитават правата на българите зад граница. Консултациите продължават, категоричен бе той. Нямало да има хаос и предсрочни избори, смята депутатът.  

Разговорите продължават, потвърди и лидерът на и ВМРО Красимир Каракачанов и поиска ветото на държавния глава да се отхвърли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

7

Izalina

10.05 2016 в 17:03

бухахаа ... няма дори условно наклонение :)
"..като стана премиер.." :D

77927

6

El Commandante

10.05 2016 в 16:58

Хаха, фокусирайте върху Симеонов на снимката: Аз като стана премиер, всичките ше плачете и ше търсите майка си..

Ердоган Mark 2.0

12046

2

thule2

10.05 2016 в 14:23

новия рамадан кунеф хем така хем онака!

10564

1

ultra-73

10.05 2016 в 14:07

Само тъпите ДС-арски парчета от т.н. пУтриоти, не разбраха /или се правят само/, че независимо от това какви рестрикции ще се направят в Изборния закон, стига да поискат, гласове от Турция винаги може да се осигурят, дори и с редовни автобусни рейсове оттам, каза им го дори и днес пчеличката Мая, с псевдоним омбудсман на България! Така, че от малоумното им и по идиотски упорито настояване за пренебрегване на гласовете от чужбина, на хората, които изхранват половин България с донорството си отвън, могат само да си го вкарат предизборно така, че на следващите избори да ги боли доста силно!