Кабинетът отпуска 2 млн. лева за ремонт на Националната библиотека, одобрява и трансфера за УНСС

OFFNews 30 април 2019 в 11:28 3368 4

Правителството отпуска два милиона лева за ремонт на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Това съобщи в началото на заседанието на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов.

Сградата не е ремонтирана откакто е построена. Идва 24 май, така че да действат, подчерта Борисов.

На днешното заседание ще бъде одобрен и обещаният трансфер за УНСС.

„Одобряваме трансфер за УНСС в София. Миналата седмица бяхме там в университета, изговорихме всичко. Нашият ангажимент е 7,5 млн. лв. Днес го гласуваме, надявам се да ни подкрепите”, допълни Борисов.

Парите ще бъдат отпуснати, след като УНСС обяви, че фалира, защото държавата не е платила 7,5-те милиона лева съфинансиране по проект за изграждането на нов учебен корпус по Оперативна програма "Региони в растеж", а изпълнителят си иска парите. 

Държавата - в лицето на МФ - е отказала да плати преди отпускането на европейското финансиране, чието получаване е под въпрос, защото има проблеми и при изготвянето на проекта, и при провеждането на обществената поръчка, и при изпълнението.

Въпреки възможността УНСС да не получи никакво никакво европейско финансиране и всичко да бъде платено от джоба на българския данъкоплатец премиерът обеща дължимите милиони за съфинансирането да бъдат отпуснати веднага.

"Не може да оставим този строеж да стои като "паметник на културата" в този му вид. Ако ги оставя да продължат да спорят - Финанси, МРРБ, университетът - да си налагат санкции, корекции и това ще остане така", каза Борисов и обясни, че се води от мисълта за студентите и преподавателите. 

Другата седмица Министерството на образованието и науката ще подготви проекторешение, с което да се дадат 20 милиона лева за училищни автобуси, каза още той.

Днес ще бъде обявена официално и кандидатурата на страната ни за седалище на Европейски орган по труда, стана ясно от думите на Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11900

4

Tanos

30.04 2019 в 18:35

Крадци - Боко и Стати Статетев „Стойновски" ще си делнат тези 7,5 милиона, ще намерят начин. А ние пускаме постове...

17156

3

aviatora

30.04 2019 в 11:59

Гранде Мафиото от Банкя.

23293

2

Стефан

30.04 2019 в 11:55

Значи, за държавообразуващата Народна библиотека - 2 лева. А за сергията за непотребни дипломи - 8 000 000!
Боже, пази България, понеже ние не успяхме да я опазим ...(((

11900

1

Tanos

30.04 2019 в 11:41

Тъп тиквундер - на УНСС за ненужната хеопсова пирамида в двора почти 4 пъти повече от средствата за Народна Библиотека. Ей, еднокнижник тъп, там се пази литературната и културна история на България, ако разбираш какво значи това! А УНСС, какво - ненужно формирование, конюнктурно изплувало напред, нищо общо няма с нАука, литература, култура. Вместо да го закрият, те пари им дават за празните аудитории, дето уж учели 22 000 студенти и нямало къде 2000 други да учат - пълен фарс в държава ръководена от тиквундери. Какво точно учат, знаете ли? Как толкова ги уплаши ректорът Статев, известен като агент "Стойновски"? Сигурно е имал с какво, а ние да им плащаме сметките, айде стига толкова...

 
X

Подкастът на OFFNews