Кабинетът откри 3 нови консулства в европейски държави

Назначен е и почетен консул в Сингапур

Мая Младенова 31 август 2022 в 14:40 3285 0

Министерски съвет

Снимка БТА

Министерски съвет

Три нови консулства в големи европейски държави ще открие България с решение на служебния кабинет от днес.

Генерални консулства ще заработят в Лион, Франция, и Дюселдорф, Германия. Отделно, консулство ще бъде открито и в Единбург, Шотландия. В Сингапур пък бе назначен местен гражданин за почетен консул на България.

Консулският окръг на новата дипломатическа мисия в Лион ще обхваща регионите Оверн-Рон-Алп, Нова Аквитания, Окситания, Прованс - Алп-Кот д'Азюр и Корсика. Откриването ѝ се налага за подобряване на консулското обслужване на българските граждани във Франция, вследствие на техния постоянно нарастващ брой, който не е съпроводен от съответно увеличаване на капацитета за консулско обслужване на българската общност, пише в мотивите на МС. До този момент на територията на Франция консулско обслужване можеше да бъде получено единствено в дипломатическото ни представителство в Париж, което създава значителни затруднения за българската общност, по-голямата част, от която е концентрирана именно в Южна Франция - Марсилия, Лион, Тулуза, Ница, Бордо, Монпелие. В региона Оверн-Рон-Алп, административен център на който е Лион, живеят около 7000 български граждани. Разкриването на Генерално консулство на България в Лион с посочения по-горе консулски окръг би обслужвало между 30 000-40 000 български граждани, се допълва в съобщението.

За финансовото обезпечаване по откриването на генералното консулство МС отпуска на МВнР 995 600 лева.

Генералното консулство в Дюселдорф, Германия, ще обслужва федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия. Целта е да се подобри достъпът на българските граждани до административни и консулски услуги и ще оптимизира дейността на Генералното консулство на Република България във Франкфурт на Майн, чийто консулски окръг се променя от обхващащ федералните провинции Хесен, Северен Рейн-Вестфалия, Райнланд-Пфалц и Саарланд, на обхващащ федералните провинции Хесен, Райнланд-Пфалц, Саарланд, поради изключително високата натовареност, мотивират се от МС. Живеещите на територията на Германия български граждани, по официални данни на германската държава към 31.12.2021 г., са 410 890 хил. души. В края на 2021 г. в провинция Северен Рейн-Вестфалия са регистрирани 96 715 български граждани.

За правителството отпуска допълнителни разходи по бюджета на МВнР за 2022 г. в размер 1 052 600 лв.

Консулството в Единбург ще обслужва териториите на Шотландия и Северна Ирландия, както и окръзите Камбрия, Нортамбърланд, Дъръм и Тайн енд Уеър в Англия. Откриването на консулството се налага заради нарастващия брой български граждани на територията на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия. По данни на Хоум офис към 31 декември 2021 г. броят на получилите статут на уседналост български граждани е 289 700, съобщава пресцентърът на МС.

За целта се отпускат 671 200 лв.

Открива се и почетно консулство в Сингапур. За почетен консул МС назначава сингапурския гражданин Го Чи Хау Ланкс.

Сингапур е наш важен партньор в региона, като през настоящата година честваме 55 години от установяването на дипломатическите отношения. Очакваме разкриването на почетно консулство да допринесе за развитието на значителния потенциал на двустранните сътрудничеството в туризма, образователния и културния обмен и други перспективни области, пише в съобщението на МС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews