Кабинетът одобри искането за отлагане с шест месеца на закона за горивата

OFFNews 09 януари 2019 в 14:08 2689 0

Правителството одобри предложението влизането в сила на закона за горивата да се отложи с шест месеца - до 1 юли 2019 г. Предложението трябва да бъде гласувано и от депутатите. 

С изменението ще се даде и яснота по отношение на срока за издаване на предвидената в него наредба, с която ще се определят редът и условията за водене на регистър на лицата, осъществяващи икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.

Идеята да се внесе това предложение в Министерския съвет беше обявена вчера от министъра на икономиката Емил Караниколов след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. 

Заради спорния закон за горивата малките търговци на бензин, дизел и газ за бита заплашиха с протест на "жълтите жилетки" по подобие на тези във Франция. Според тях новият законът налага прекомерни регулации, на които могат да издържат само големите компании, така че законът ще доведе до фалит дребните участници на пазара.

Караниколов обяви, че в рамките на отлагането за влизане в сила на закона министерството ще работи с всички заинтересовани страни за разрешаване на проблемите.

Омбудсманът Мая Манолова съобщи вчера, че се е обърнала към Конституционния съд с искане да се произнесе дали разпоредбите противоречат на Конституцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews