Кабинетът готов с мерки срещу кибератаки на изборите

OFFNews 16 февруари 2017 в 17:07 2471 2

Снимка БГНЕС

Служебното правителство предприема мерки срещу кибератаки на предстоящите парламентарни избори. Това стана ясно от думите на вицепремиера и министър на отбраната Стефан Янев, цитиран от БТА. 

"Имаме предвид възможността от хакерски атаки, които биха могли да дойдат отвсякъде. Имаме готовност да реагираме по много и различни направления. Смятам, че в това отношение няма да допуснем сериозни проблеми с осигуряването на изборите", посочи министърът.

По повод решението на НАТО за усилване на присъствието в Черно море вицепремиерът уточни, че ще бъдат изградени сухопътни сили за сдържане, а възможностите на военновъздушните сили ще бъдат използвани за съвместни тренировки и за съвместната охрана на въздушното пространство. Предвиждат се също повече учения на военноморските сили. Добрата новина е, че НАТО се ангажира със сигурността в Черно море и за тясно сътрудничество под ръководството на военното командване на морските операции на пакта между трите държави от алианса с излаз на Черно море (България, Румъния и Турция), добави вицепремиерът.

Предвижда се тази година страната ни да похарчи за отбрана 1.63% от БВП, ако бъдат изпълнени проектите за купуването на нова техника за Военновъздушните и Военноморските сили. Ако тези проекти не влязат в изчислението, разноските за отбраната у нас биха били около 1.12 на сто от БВП.

Янев обясни, че американският министър на отбраната Джеймс Матис не е поставял ултиматум за изпълнението на целта разходите за отбрана да са 2% от БВП до 2024 г. 

По думите му не е имало и изненади от посланията на Матис. Те са били потвърждение на американската позиция, че солидарността в НАТО се изразява и в равномерното и справедливо разпределение на товара по пропорционален начин. Американските военни разходи и тяхното отношение към сигурността на Европа трябва да намерят адекватен отговор в усилията на всички европейски държави, да дават съществен принос в общия пул от отбранителни способности на алианса, добави той.

Министърът все пак посочи, че посланието на Матис е било с по-категоричен тон, като той е заявил, че американските данъкоплатци не са готови да плащат за сигурността на нашите деца, която е в наши ръце. 

Това послание е навременно, защото усещането за сигурност отпреди 10-20 години във всички нас вече е по-различно. Необходимостта от допълнителни разходи за отбрана е свързана с избягването на сътресения в националната сигурност в бъдеще. Предупреждението е, че Америка в бъдеще няма да бъде толкова склонна да толерира държави, които не споделят разходите. Необходимо е да започне дебат на национално ниво как постигаме тези разходи, в даден момент трябва да се стигне до пътна карта за разходите и постигането на смислени резултати, коментира Стефан Янев.

Ако България реши да прави национален план за разноските за отбрана, той е наше желание и ще бъде за наш самоконтрол, сами си поставяме задачи, посочи Янев.

Той изрази надеждата след изборите у нас да може да се говори за конкретни стъпки.

Надявам се служебното правителство да подготви основата за дебата, а след това партиите да надграждат и да предприемат необходимите мерки. Всички сме длъжници към сектора за сигурност и в частност - на отбраната, каза Янев.

По думите му днешните проблеми на отбраната ни идват от това, че в годините на световната криза са били отнети около 40 на сто от бюджета за отбрана, а това води и до изоставане на България от общото планиране на НАТО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови