Йовчев пред следствието: "Червеи" е маловажна разработка, прокуратурата е подведена

Offnews 18 март 2015 в 11:46 4599 7

Снимка БГНЕС

Цветлин Йовчев пред столичното следствие

Бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев е на разпит в Столичното следствие във връзка с разработката "Червеи". Пред журналисти Йовчев коментира, че за да има образувано досъдебно производство по случая, най-вероятно прокуратурата е била подведена, пише БНР. 

Бившият директор на служба "Сигурност" в МВР Тодор Костадинов стана първият обвиняем в делото, известно като аферата "Червеи". Прокуратурата му повдигна обвинение в съставяне на документи с невярно съдържание, за които се смята, че са дали основание да стартира разработката.

С адвоката на Костадинов – Людмил Рангелов, дойде днес в Столичното следствие бившият вътрешен министър. Йовчев се усъмни, че документите, заради които е повдигнато обвинение на Тодор Костадинов, са били скалъпени, каквито предположения направи главният прокурор.

Преди време Сотир Цацаров намекна, че мотивиращите сигнали са били изфабрикувани, за да може легално да се иска СРС-та за информационната система на МВР. Единият документ бил анонимен, а другият подписан от шеф на областна дирекция, но се оказало, че подписът е фалшив.

Днес Цветлин Йовчев заяви, че "Червеи" е била една обикновена, маловажна разработка, която трябвало да установи дали администратор на централния полицейски регистър изнася нерегламентирано информация. Резултати от разработката нямало, затова и в края ѝ в папките нямало нищо. СРС-тата, според Цветлин Йовчев, били напълно законосъобразни.

Йовчев беше категоричен, че е рухнал митът, че информационната система на МВР е била източвана и че са били подслушвани протестиращи. Случаят "Червеи" беше определен от бившия вътрешен министър като "балон", но и като "повод за раздухване на политически скандал, зад който стоят определени политически сили".

Досъдебното производство заради "Червеи" се води и срещу бившия шеф на Софийския градски съд Владимира Янева. Тя обаче все още няма обвинение, въпреки че беше отстранена от длъжност до приключване на разследването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови