Йотова: Ляв човек съм, нямам нужда от нов политически проект

Управляващите много бързо си повярваха, че могат всичко, заяви вицепрезидентът

Ружа Райчева 07 юни 2022 в 18:27 2727 2

Снимка БГНЕС/Зара Русева

Ако президентът реши да се занимава с политическо или партийно строителство, ще го обяви пръв. Той е човек на честта и няма какво да се крие зад чужди проекти, заяви пред bTV вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Моята политическа принадлежност е ясна открай време - нямам нужда от нов политически проект. Да, критикувам БСП, но това не означава, че съм спряла да съм ляв човек. Не бих казала, че проектът на Стефан Янев е ляв. Страната ни няма нужда от нови политически партии, а от смели решения", каза тя.

Вицепрезидентът е на мнение, че България не води две външни политики - въпреки изявленията на външния министър Теодора Генчовска, че по отношение на Северна Македония волята на МВнР се заобикаля. Йотова напомни, че за външната политика отговаря и парламентът, и президентската институция.

"Ако има опити за двойна външна политика от страна на съветници на министър-председателя, се надявам той отдавна да е взел мерки. В последните дни и премиерът, и вицепремиерът Асен Василев определено смениха тона и позицията си по отношение на Северна Македония. Ще цитирам Василев, който каза, че има проблем, че топката е при европейските ни партньори. Добре е, че тези позиции вече се артикулират и от изпълнителната власт. Темата за вдигане на ветото е изоставена и от Кирил Петков. Самият Министерски съвет като че ли дръпна назад", заяви Илияна Йотова.

Тя каза, че телефонните обаждания от европейски лидери към Радев с настояване за премахване на ветото не спират: "Време е да бъдем честни към обществото и да кажем, че има политически натиск за махане на ветото от нашите европейски партньори. Защото ЕС е "за" разширяването на Западните Балкани."

Според Илияна Йотова бежанската криза не се управлява уместно от правителството:

"България трябваше да изпълни директивата за настаняването. Беше проведена добре акцията с изтеглянето на хората от Украйна. Оттам нататък обаче провалите следваха един след друг. Трябваше по съвсем друг начин да бъде организирана тази кампания.

Не им казах, че има по-добър начин, защото много бързо повярваха, че могат всичко. Да сте чули някаква оценка за този новосъздаден Национален кризисен щаб за бежанците от Украйна? Просто той нищо не свърши!"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8053

2

DARTH VADER

07.06 2022 в 20:42

НИЩО ПРОТИВ ЛИЧНОСТТА НА Г-ЖА ВИЦЕТО...САМО МИ СЕ СТРУВА,ЧЕ ИМА ПО-НИСКО ЧЕЛО И ОТ ВОЕННИТЕ...ЗА ПРОКРЕМЪЛСКИТЕ Й НАГЛАСИ ДА НЕ ГОВОРИМ,ТЯ ТРУДНО ГИ ПРИКРИВА-СЪЩО КАКТО ШЕФА Й...



НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА САМО,ЗАЩО ТОЗИ ТАНДЕМ СИ МИСЛИ,ЧЕ ПОЛИТИЦИТЕ И СЛУЖБИТЕ НА ЗАПАДА ПАСАТ ТРЕВА...;))

1900

1

rincewind

07.06 2022 в 19:26

Ти ако си ляв човек, аз съм Гаус! Ти си просто комуняга! А комунягите никога не са били леви! Да си проклета, ти и поколоението след теб!
 
X

Да помогнем на украинските деца!