''Не България, а Европейският съюз трябва да се разбере със Северна Македония''

OFFNews 05 юни 2022 в 20:38 5593 0

Асен Василев

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов-Архив

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев

Проблематично е, че това, което идва от Европа е: Разберете се с Македония, за да се отпуши процесът. Първата стъпка въобще, за да тръгне да се отпушва процесът, е ние да убедим европейските си партньори, че не България трябва да се разбере със Северна Македония, а ЕС трябва да се разбере с тях, заяви пред Нова ТВ вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

По думите на Василев това значи ЕС да приеме поне отчасти българската позиция, че има проблеми с езика на омразата, с проблемите на българите в Северна Македония.

"И когато това ЕС го приеме, проблемът да стане между ЕС и РСМ, а не между РСМ и България. Докато ние нямаме по-широк ангажимент и разбиране на нашата позиция, няма как България да вдигне ветото", подчерта Асен Василев.

Според него палежът в Битоля е още едно възпламеняване на страсти, за да може да се попречи на разумно решение, което да бъде намерено от Министерството на външните работи, историческата комисия и всички, които търсят такова решение.

"Палежът не е насочен срещу България или Северна Македония, а насочен срещу това да се намери разбирателство, но това става чрез много дълго време на разговори, на обещаване, за да се стигне до точка на разбирателство.Няма как такова нещо да не повлияе на емоцията, от там на разговорите и преговорите. Надявам се, че няма да повлияе драматично", подчерта той.

По думите му няма натиск от Европа към България: „Има постоянно питане докъде сме стигнали. Това не е натиск на принципа, че ако не направим това, ще се случи нещо друго. Няма такъв тип натиск”.

"Заварихме много дълго време, в което България не е поставяла този въпрос. В последния момент ние поставяме въпроса за РСМ, даже след като сме изразили на Европейския съвет становище, а след това технически блокираме. Ситуацията не е на "Продължаваме промяната", а на цялата държава и народ", посочи той.

Василев коментира, че сме си мълчали много дълго време по този въпрос със Северна Македония, за разлика от Гърция, "която казваше 20 г. има проблем, ние пък казвахме няма проблем. И в последния момент казахме, че има проблем".

По думите му истината е, че проблем има и това не може да се замете под килима.

Газът 

„Доколкото знам, танкерите с американския втечнен газ се разтоварват в момента и си ползваме газа от там, заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

„Теменужка Петкова се опитваше да каже, че цената на газа, ако е по формулата на „Газпром”, е щяла да бъде 110 лв. Формулата е 70% борсова цена, само тези 70% са 140 лв. и отделно имаме 30% петролна компонента. Така че със сигурност цената на „Газпром” щеше да е драматично над тези 110 лв., които тя се опитва да каже. Това, имайки предвид, че е била министър на енергетиката и е договаряла това ценообразуване, на мен ми се струва като доста груба манипулация”, посочи той.

Според него за първи път от много години българският парламент е жив, не е скучен, не е предвидим и не е просто гумен печат на решения, които не са взети в българския парламент и това е здравословно

Той коментира спречкването между депутата от „Продължаваме Промяната” Искрен Митев и председателя на „Възраждане” Костадин Костадинов в пленарна зала. „Явно има напрежение. Дебат, който е по-разгорещен, е добрият прочит на това, което се случва”, посочи Василев.

„Ако може да има малко по-малко разгорещени спорове и конструктивизъм, би било добре, но е по-добре да има такива, отколкото никакви”, каза Василев.

Той категорично отрече да пише български вариант на закона „Магнитски”.

„Има работна група, която се ръководи от Министерството на правосъдието. Вътре има участие от ДАНС, БНБ, МФ, Външно министерство, Комисията за финансов надзор и МС. Тя се ръководи от хората, които могат да напишат този закон, а те са в правосъдното министерство”, заяви финансовият министър.

На въпрос дали това, което излезе като чернова, съвпада с това, което са написали експертите, той каза: „Не съм сигурен до колко съвпада. Имаше 3-4 варианта по 2 различни закона, които трябва да се подготвят – Закона за прилагане на европейски санкции, а другият е за това как, ако има наложени външни санкции, ние да защитим вътрешната икономическа и финансова система”.

„Смятам, че всичко това е буря в чаша вода. Ако има наистина направен истински законопроект, той трябва да мине обществено обсъждане, да бъде приет от МС, да влезе в парламента, да се разгледа на две четения там. Някой вади някакви текстове, които са в абсолютно суров вид, които нито са огледани от гледна точка на конституционалност, нито от гледна точка на европейско законодателство. Тези текстове са много далеч от закон”, категоричен бе Асен Василев.

Той отрече правителството да обмисля увеличение на дълга на 50 млрд. „Важно е да се каже, тъй като г-н Борисов много спекулира с него, че към момента дългът е с 2 млрд. по-нисък от този към 31 декември”, отчете вицепремиерът.

Българинът няма да обеднее от приемането на еврото, каза още Василев. 

"Курсът е фиксиран, посочи той и обясни, че ако курсът към еврото беше плаващ, това щеше да е съвсем различен разговор. Ако ние провеждахме самостоятелна парична политика, това щеше да е много различен разговор, тогава наистина можеше да имаме икономически последици", допълни той.

Василев каза, че, приемайки Валутния борд, ние сме приели еврото и в този момент сме се отказали от собствена парична политика. Решенията на Европейската централна банка в момента директно се отразяват на България, но ние не сме в стаята, когато се вземат тези решения, каза Асен Василев и посочи, че, ако така и така сме се отказали от суверенитет с борда и фиксирания курс, по-добре да сме "в стаята, когато се вземат решения".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови