Изключиха "Атака" от "Обединени патриоти"

OFFNews 25 юли 2019 в 19:30 3656 0

Снимка БГНЕС

„Атака“ е изключена от коалицията „Обединени патриоти“, а лидерът ѝ Волен Сидеров и депутатите Десислав Чуколов и Павел Шопов вече не са част от парламентарната група на обединението, обявиха лидерите на ВМРО Красимир Каракачанов и на НФСБ Валери Симеонов.

Решението за изключване на "Атака" е на Политическия съвет на „Обединени патриоти“, като освен ВМРО и НФСБ в подкрепа на това решение са гласували още две партии от коалицията – „Средна европейска класа“ и „Защита“.

Останалите депутати от „Атака“ остават гражданска квота и тяхно ще е решението какво да направят – дали да станат независими депутати, или да останат част от парламентарната група на „Обединени патриоти“.

Като причина за решението си Патриотите изтъкнаха системно неучастие на Сидеров, Чуколов и Шопов в парламентарната група, нарушаване на етичните правила и постоянна кампания за оклеветяване.

„Тук става въпрос за политически развод, ясно и просто“, коментира Каракачанов.

Той посочи, че ситуацията досега е била агония и е генерирала нестабилност в управлението, като по думите му форматът "Патриотичен фронт" в миналия парламент, в който не участваше "Атака", е бил по-ефективен. 

Това не означава обаче бламиране на мнозинството в парламента или правителството, не променя и отношението към правителството, обявиха Каракачанов и Симеонов.

В разпространена от НФСБ декларация относно изключването на "Атака" от "Обединени патриоти" се посочва, че "повече от година ръководството на ПП „Атака“ води системна война срещу единството на патриотичните сили чрез постоянни атаки и клеветнически кампании срещу партньорите си от КП „Обединени патриоти“, с което минимизира влиянието на коалицията и дискредитира образа ѝ пред обществото".

От НФСБ допълват, че представителите на "Атака" саботират системно работата на Съвета на коалицията и блокират опитите да се проведе дебат и да се постигнат действия по възлови политики. 

"Изявленията на Волен Сидеров, председател на ПП „Атака“ в подкрепа на циганските безобразия, както и за стратегическо сближаване с Република Турция, чийто президент недвусмислено заявява претенции към изконни български територии, говорят за сериозно идеологическо отдалечаване от платформата, с която бе създадена КП „Обединени патриоти“. Към всичко това следва да добавим нежелание не само за политически диалог с партньорите в коалицията, но и за нормално човешко общуване от страна на ръководството на ПП „Атака“, самоизолация на нейните представители и често неприемливо за обществото поведение", се казва още в декларацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови