Изборният кодекс за трети път влиза в зала

Йорданка Веселинова 01 декември 2022 в 06:30 1147 0

Архив

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Работата по ИК вече отне на депутатите 18 часа

Изборният кодекс влиза за трети път в пленарна зала. До момента депутатите успяха да приемат заглавието и да приключат дебатите по първия параграф.

Само това упражнение отне 18 часа пленарно време (около 3 часа бяха дебатите по заглавието и 15 - по първия параграф - б.а.)

52 изказвания по заглавието: ПП опитва да бойкотира промените в ИК

Очаква се днес депутатите да гласуват първия параграф на законопроекта. С това ще се решат и спорните въпроси за преброителните центрове, район "Чужбина", избирателните списъци и Обществения съвет към ЦИК и увеличаването на състава ѝ от 15 на 25 души. Очаква се ГЕРБ да се откажат от премахването на район "Чужбина", закриването на Обществения съвет към ЦИК и увеличаването на броя на заявленията за разкриване на секции извън страната. В петък Делян Добрев от ГЕРБ пое ангажимент да остане и дистанционно електронно гласуване, а по-рано през седмицата от партията на Борисов декларираха, че флашките ще останат и ще има видеозаснемане. 

Изборният кодекс, ден втори: 15-часово заседание, 11 часа дебати и нито едно прието предложение

След като предложенията по първия параграф бъдат приети, депутатите ще продължат със следващите текстове. Очаква се "Продължаваме промяната" да направи опит да бламира прекрояването на Изборния кодекс с процедурни хватки. На предните две заседания за изказвания се записваше почти цялата група на ПП, като в хода на дебата по традиция се правеха реплики, дуплики и процедури по начина на водене, които допълнително проточиха обсъжданията. 

Т.нар. "коалиция хартиена бюлетина" между ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП има две опции за противодействие и респективно забързване с прекрояването на ИК - да прекратят дебата по-рано или след гласуването да бъде изчетена по-голяма част от законопроекта и така обсъждането ще е за по-голяма част от текста. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика