Изборите ще бъдат изтъргувани срещу новия състав на ВСС, заяви Христо Иванов

Единственият начин „да се мръдне от мъртвата точка“ е отстраняването на Цацаров

OFFNews 24 октомври 2016 в 10:30 6871 3

Изборите ще бъдат изтъргувани срещу новия състав на ВСС, заяви Христо Иванов

Снимка БГНЕС, архив

В момента изборите се договарят срещу състава на новия Висш съдебен съвет (ВСС) и председателското място във Върховния административен съд (ВАС). Това заяви в предаването "Просто Диков" на BiT бившият правосъден министър Христо Иванов. По думите му "положението в момента не е много оптимистично".

"Въпреки това запазвам оптимизма си в дългосрочен план – има избори, ние ще гласуваме, но изборът ще бъде направен в Сарая“, коментира Иванов. По думите му гласовете на ДПС ще бъдат решаващи при избора на президент на балотажа, когато двамата водещи кандидати ще бъдат "на кантар". "

Очевидно, ходът на ДПС да анонсира своя кандидат е, за да преброят овцете и да знаят колко да фактурират, с точно колко гласа участват. Те анонсираха, че стоят зад него (Пламен Орешарски – бел. ред), т.е. ще направят сделката видима, което означава, че си качват много цената и поставят премиера, който ще иска тези гласове, в положение не просто да ги иска, а да му се налага да обясни публично това. А когато се налага през медии, означава, че есемесите, които са кръвообръщението на българската власт, явно не работят и трябва през медиите да се анонсира излаз към властта. Т.е. предлага се сделка", обясни той.

Иванов припомни, че през пролетта изтича мандата на председателя на ВАС, а есента - на ВСС. Той заяви, че в момента те "са на масата" и "ще бъдат договорени в едната или другата посока“.

„Тези, които ще направят договорката, няма да допуснат грешката на Фидосова във ВСС да влязат прилични хора. Шест човека са в момента“, обясни още той.

По думите му единственият начин „да се мръдне от мъртвата точка“ в правосъдната система е отстраняването на Сотир Цацаров като главен прокурор.

Той подчерта, че единственият начин „да се мръдне от мъртвата точка“ е отстраняването на Сотир Цацаров като главен прокурор. Той коментира поредната порция от разговорите от „Яневагейт“, която, по думите му, е „банален кухненски разговор на онзи кръг от хора, които се разпореждат със съдбата на страната“. „Множество такива разговори и в момента се случват“, каза той и отново призова за независима проверка на разговорите.

„Докато продължава тази безотговорност, България ще се движи с по няколко милиарда на година загуби. Ключът е в Цацаров. Само че той е сложен там, за да държи ключа и да не го слага в ключалката и докато няма смяна на ръководното място в прокуратурата, не можем да очакваме никаква промяната“, категоричен е Ивванов.

Колко още милиарда ще изчезнат безконтролно и безотговорно до 2020 г, когато изтича мандата му, запита още той.

Бившият правосъден министър изтъкна, че не е последният мохикан на съдебната реформа.

„Има много хора, които продължават да се борят за съдебната реформа, включително отвътре. Не бива да забравяме, че във Висшия съдебен съвет (ВСС) има опозиция, която води много тежка война, и обществото трябва да подкрепя тези хора“, категоричен е Иванов. Той каза, че начело на Върховния касационен съд и Софийския градски съд са били избрани свестни хора – Лозан Панов и Калоян Топалов. „В бързината се престараха“, каза бившият министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови