Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Изборът на Пеевски за шеф на ДАНС отменен незаконно

Юлиан Христов 13 януари 2014 в 16:30 10806 12

Делян Пеевски
Делян Пеевски

Народното събрание е взело противоконституционно и безпредметно решение за отмяна на избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, съобщава Mediapool, като се позовава на източници от Конституционния съд.

Конституционният съд, който беше сезиран от президента с искане да обяви като противоконституционно решението на парламента за отмяна на решението за избор на Пеевски за шеф на ДАНС. 

Очаква се във вторник конституционните съдии да обсъдят проекта и окончателно да решат казуса с депутата от ДПС. Докладчик по делото е бившият депутат от ГЕРБ Анастас Анастасов

Дори и да бъде прието в този му вид решението няма да доведе до трусове в ДАНС. В него се казва, че няма как Пеевски да бъде принуден да изпълнява тази функция, след като официално е поискал да бъде освободен от позицията. По информация на Mediapool голяма част от конституционните съдии са на мнение, че решение по делото изобщо не трябва да се взема и то трябва да бъде прекратено като недопустимо.

Според Анастасов Народното събрание е взело противоконституционно решение, защото не е посочило член от Закона за ДАНС, по който отменя решението си за избора на Пеевски. В случая е трябвало единствено да се посочи, че той се освобождава от поста, защото е внесъл искане за това, но депутатите от БСП и ДПС не са го направили.

Целта на целия този правен нонсенс бе да се запази депутатската позиция на Пеевски. Управляващите нямаше как да запишат, че освобождават Пеевски по негово желание, защото това означава да се признае, че той е встъпил в длъжност като шеф на ДАНС. Ако се признае това, то Пеевски щеше да е изложен на по-голям риск от влизане в несъвместимост и загуба на депутатския статут.

През декември Конституционният съд потвърди статута на депутат на Делян Пеевски.

Това стана с решение от 18 декември по конституционно дело № 17, в което се тълкуват случаите на предсрочно прекратяване на депутатските правомощия. Искането за тълкуване на чл. 72 от Конституцията, в който са разписани възможните хипотези, беше направено от депутати на Коалиция за България и ДПС. По-късно към него беше присъединено и част от делото, което беше образувано по искане на президента Росен Плевнелиев.

В това решение на съда най-общо се казва, че, за да бъдат прекратени правомощията на Пеевски, той би трябвало да е подал оставка, а Парламентът – с нарочен акт, да му я приеме. Това обаче не се е случило, което означава, че Пеевски остава депутат.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews