Избират новото ръководство на ЦИК на 20 март

OFFNews 07 март 2014 в 09:38 2675 0

ЦИК

Новото ръководство на Централната избирателна комисия ще бъде избрано от Народното събрание на 20 март.

Това приеха днес депутатите, гласувайки процедурни правила за предложения за състава на Централната избирателна комисия, изслушване на кандидатите и избор на председател, и зам.-председател.

Заради кратките срокове депутатите, парламентарните групи и партиите, които имат евродепутати, ще имат само шест дни, в които ще могат да направят предложенията си за членове на ЦИК. Отреденото време за кандидатурите на неправителствените организации е дори още по-кратко - до 11 март.

Комисията по правни въпроси към парламента ще проведе изслушване на всички кандидати на свое заседание от 10 ч. на 17 март, понеделник. Точката за избор на ръководство на ЦИК ще бъде включена в програмата на парламента на 20 март.

Кратките срокове провокираха недоволството на депутатите от ГЕРБ. Според Красимир Ципов процедурата ще имитира публичност.

"Няма да постъпят становища и въпроси към всички кандидати, няма да стане ясно по какъв начин те смятат да упражняват дейността си в ЦИК.

Предупреждавахме много пъти, че закъсняхте изключително много по приемането на новия ИК, сега ще бързаме да изберем членове на ЦИК и много се надявам наистина да бъдат избрани хора, които ще упражняват съвестно дейността си и няма да стигнем до много сериозен хаос на бъдещите избори", каза Ципов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!