Иван Иванов ще иска повече помощи за земеделието

OFFNews 10 януари 2022 в 10:45 919 0

Снимка bsp.bg

В бюджета за 2022 г. Министерството на земеделието ще настоява за увеличаване на ресурса за държавни помощи, заяви пред БНР земеделският министър Иван Иванов.

Той допълни, че предстоят разговори с финансовия министър Асен Василев, както и преговори на коалиционно ниво.

Иванов коментира, че причина за това е очакваното поскъпване на плодовете и зеленчуците заради високата цена на енергийните ресурси. По думите му този "изключително неблагоприятен за българското земеделие" момент неминуемо ще се отрази на цената на крайните продукти. 

Министърът заяви, че няма особени механизми, чрез които да се  противодейства на това поскъпване. Той изтъкна, че това, което прави министерството, е да прехвърля средства от една мярка към друга.

Иванов съобщи, че Стратегическият план за земеделието за следващите седем години ще бъде внесен в края на февруари или началото на март. По документа се работи от две години и тази седмица предстоят и разговорите с различните браншови организации. 

Таванът на плащанията е ключов момент, който трябва да се прецизира. Разглеждат се девет предложения. (Коалиционното споразумение между ПП, ИТН, БСП и ДБ предвиждаше таван от 100 хил. евро.

Министър Иванов обясни още, че финансовите мерки в плана ще бъдат възложени на външен оценител, и припомни още, че служебният министър Христо Бозуков е изпратил  в Европейската прокуратура сигнали за нередности, свързани с животновъдството.

"Буквално има война за земя. По една или друга причина са се намесили различни играчи. Едни са притежателите на земята, други са ползвателите, отделно имаме един слой от земеделски производители, които хем са ползватели, хем са собственици, с огромни количества земя. Оттам идват и тези забележки на по-малките земеделски производители, че са ощетявани за сметка на по-големите. Този дисбаланс имаме задачата да го решим."

От 1 януари 2023 г. ще бъде въведена електронна система за мониторинг на площите. До края на следващата седмица пък трябва да приключи проверката в "Напоителни системи", стана ясно още от думите му. Според него дружеството системно се източва, заради което предната седмица е сменена голяма част от ръководството му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!