Иван Хиновски, ИТН: Имаме пълно единодушие с ДБ и ИБГНИ

OFFNews 05 август 2021 в 09:05 3488 0

Имаме пълно единодушие с "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!". С БСП имаме различни визии за АЕЦ "Белене", ние смятаме, че не това е ядреният приоритет. Ще ги убедим, че 7-ми и 8-ми блок е по-икономичен проект - реализуем, това е основният водораздел между нас, но ще намерим решение, аз съм убеден.

Това коментира пред БНТ Иван Хиновски, енергиен експерт и депутат от "Има такъв народ".

Вчера той даде брифинг, на който апелира правителството и БЕХ за незабавни мерки за повишаване дейността на енергийната борса чрез включването в експлоатация на още 1-2 блока на ТЕЦ-Марица Изток 2, за да се намали дефицитът на предлагане. Според Хиновски от няколко дни борсата се намира в хаос, неуправляема ликвидност и факт на ниско предлагане на електроенергия.

Относно рекордната цена на тока на енергийния пазар е необходимо незабавно изслушване на министъра на енергетиката и председателя на борда на БЕХ, което ще бъде поискано още днес, каза още депутатът. 

Според Хиновски основната грешка в управлението на отрасъла е забавеното обединение с Румъния. "Това е една голяма спирачка за свободната търговия със Западна Европа", допълни експертът.

По думите му е абсурдно, че това се повтаря от 5-6 години насам и не се взимат никакви мерки: "Абсурдът е, че в центъра на проблема е държавната ТЕЦ - това говори за качеството на управление на нашите енергийни дружества. Очевидно, че има някакви други съображения над енергийните, може би саботират, защото за мен това е вид саботаж."

Хиновски заяви и че според него това са игри на политическо ниво, които "за съжаление се отразяват на най-важното нещо - на нашата индустрия". 

"Смятам, че трябва да бъде направена проверка на регулаторния ангажимент на държавната ТЕЦ Марица Изток 2. Тя е нарицателно за лошо държавно управление на енергийно дружество - всички партии го признават", подчерта енергийният експерт и обясни, че държавният интерес на ТЕЦ Марица Изток 2 в момента е да изнася.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови