Токът на енергийната борса поскъпна рекордно, има изкуствен дефицит, обяви депутат от ИТН (обновена)

Елена Николова 04 август 2021 в 14:06 5239 1

За криза на енергийната борса и рекордно поскъпване на тока за промишлеността алармира на брифинг в парламента депутатът от "Има такъв народ" Иван Хиновски.

Той апелира към правителството и БЕХ за незабавни мерки за повишаване дейността на енергийната борса чрез включването в експлоатация на още 1-2 блока на ТЕЦ-Марица Изток 2, за да се намали дефицитът на предлагане. 

Според Хиновски от няколко дни борсата се намира в хаос, неуправляема ликвидност и факт на ниско предлагане на електроенергия.

"Вследствие на което възниква изкуствен дефицит и цената достигна рекорд на 3 август от 293,3 лева, а тази сутрин достигна нива около 400 лева. Това е убийствено за българската индустрия и българската промишленост", каза още той. 

Хиновски отбеляза, че това ще доведе до изключително тежки последствия за индустрията, заетостта, вносните бюджети и влияние върху нашите лични сметки. 

По думите му "странното бездействие на Българския енергиен холдинг" е "саботаж за българската индустрия".

От Българския енергиен и минен форум призоваха за намеса на службите и становище по въпроса.

Час по-късно Министерството на енергетиката (МЕ) обяви, че ТЕЦ „Марица Изток 2“ включва мощности за работа на свободния пазар. Оттам допълват, че след разговори с ТЕЦ-а, вчера, 3 август 2021 г., на пълна мощност е пуснат трети блок на централата – 210 MW. Стандартно досега тя е работела с два блока – единият за покриване на производството по отпуснатата квота от 1 млн. мегаватчаса електроенергия за регулирания пазар и вторият – за свободния пазар.

Количеството произведена електроенергия се продава днес на пазара „Ден напред“ на Българската независима енергийна борса. В резултат на това включване, цената на сегмента „ден напред“ на БНЕБ вече е 258 лв/МВтч, което е намаление с около 70 лв. спрямо вчерашните стойности, допълват от МЕ. 

АОБРдо премиера: Плащаме по-скъп ток отколкото в Германия и Франция, оставки

От Асоциация на организациите на българските работодатели (АОБР) поискаха от министър-председателя спешни действия за цените на електроенергията. В писмо до премиера от АОБР заявяват категорична готовност за организиране на национални протести. 

Цените на електроенергията в България превишават тези на основните експортни пазари на българска индустриална продукция (Германия, Италия, Франция, Австрия) с над 50%, като средното превишение за утре надминава 70%, твърдят още от АОБР. И подчертават, че тъй като "очевидно отговорните институции и техните ръководители показват неспособност да се справят със ситуацията, следва като принципал да изискате незабавни оставки и да осигурите ресурси, вкл. кадрови, с които да се справите с възникналите проблеми пред българския бизнес за осигуряването на достатъчно енергия за нормалното функциониране на българската икономика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови