Ивайло Мирчев: Решението на ЦИК за протоколите е позор, удар срещу демокрацията

OFFNews 21 февруари 2023 в 08:37 2791 0

Мирчев

Снимка БГНЕС Архив

Ивайло Мирчев.

Вчерашното решение на ЦИК е удар срещу демокрацията, заяви пред БНР Ивайло Мирчев от "Демократична България". Вчера ЦИК реши финалните данни от машинните и хартиените бюлетини да се записват заедно в секционните протоколи.

"Това решение е позор на ЦИК. То е взето с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП. Същата хартиена коалиция в момента обезсмисли машините и проверката на гласуването с машини, коментира той в предаването "Преди всички".

От ПП и ДБ събират доброволци за всяка секция, "за да противостоим на манипулациите, които ни се готвят", обясни Мирчев.

"Имаме различия с ПП, но те са на основа на виждания по отношение на конкретни политики. ПП имат много по-силна социална част. Ние сме доста стриктни по отношение на изпълнение на бюджета, по отношение на десни мерки", призна той относно новото обединение между двете партии.

Според него по въпроса с листите по скоро се търси интрига – там няма толкова различията. По думите му по този въпрос винаги ще има някакви разногласия и напрежение.

В ДБ няма никакъв проблем, има вътрешен проблем в ПП по този въпрос, подчерта Мирчев.

Той обяви, че листите на новото обединение ще бъдат обявени на 25 февруари.

Няма да има разединение, категоричен е Ивайло Мирчев и подчерта, че ДПС и ГЕРБ се опитват да внесат такива динамики между двете партии. По важните теми ние се обединяваме и така ще бъде, декларира той. По думите му на избори се отива с ясна програма и изисквания.

"Нашата цел е да спечелим първото място, не просто за да си го закичим на ревера, а за да опитаме да направим всичко възможно да получим първи мандат и с него да сформираме реформаторско правителство", подчерта още Мирчев.

Той добави:

"Хората са разочаровани. Не виждат новия лъч. Виждат, че ГЕРБ си отива, но не е ясна формулата след това. И ние имаме сериозна отговорност към тази ситуация. Това е причината да направим това обединение с ПП".

В коалиция "Трактора" Мирчев включва "ГЕРБ, ДПС и БСП, с любезното съдействие на "Български възход" и "Възраждане"".

Изпуснахме изключително важен шанс България да стане част от еврозоната след няколко месеца, подчерта той.

Според него при желание законопроектите са щели да бъдат приети, но НС е показало, че няма желание да приеме изискванията на ЕК.

Мирчев подчерта, че е малко резервиран към датата 1 юли за влизане в еврозоната. Такава практика няма и това ще са огромни усилия. Все пак той е изключително впечатлен от работата на финансовия министър. Още в първия ден на новото НС ДБ и ПП ще внесе всичко, което не е внесено като законопроекти по отношение на кандидатстването на страната в еврозоната.

Надявам се, че всички ще гледаме в една посока, каза Ивайло Мирчев.

"Ако някой си мисли, че съпротивата е от идеални чувства, да разсее тези съмнения. Става дума за определени интереси в определени бизнеси, които не искат да попадат под контрола, който Брюксел би упражнил върху тях, и искат да продължат балканския си начин на работа и на правене на бизнес. Точно на това от ПП и ДБ твърдо сме решили да се противопоставим".

По думите му максималният размер на бюджетния дефицит трябва да е не повече от 3%, за да можем да влезем в еврозоната.

Когато няма ясна стабилна власт, администрацията не работи по нужния начин, коментира Ивайло Мирчев. Според него част от високата инфлация е в резултат на раздутите социалните разходи:

"Трябва да сме много внимателни оттук нататък. По-нататъшно рязко повишаване на социалните разходи може да изиграе още по-лоша роля по отношение на инфлация".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки