Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ИТН ще предложи нов собствен кабинет. Чака подкрепа от ДБ и ИСМВ или нови избори (видео)

Това щеше да е най-реформаторският кабинет, единствено аз съм уволнявал Пеевски, заяви Николай Василев

Мая Младенова, Елена Николова 16 юли 2021 в 12:34 27493 4

"Има такъв народ" ще предложи нов кабинет - отново със свой собствен състав - и ще търси за него подкрепа от двете протестни партии "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!". Ако не получи тяхната подкрепа, няма да търси друга и не изключва възможност за нови избори. ИТН няма да застане зад правителство на ГЕРБ, БСП, ДПС. Предстоят разговори с парламентарните сили, но съставът на проектокабинета отново ще бъде предложен от ИТН. Начело на него няма да е Николай Василев.

Това стана ясно от пресконференция на Тошко Йорданов и Филип Станев от "Има такъв народ" и оттегления кандидат за премиер Николай Василев. В пресконференцията не участва Слави Трифонов.

В четвъртък ИТН обяви, че оттегля предложения след изборите състав на кабинет с премиер Николай Василев и ще предложи ревизиран състав с друг министър-председател.

14:28

На Асен Василев е било предложено министерството на екологията. Той е реагирал, че оттам няма как да спре "мръсните пари". Тогава му е предложен вицепремиерски пост. Това е и причината в проектоправителството да няма пост министър на екологията, имало е колебанията кой да го заеме след отказа на Василев, стана ясно от думите на Тошко Йорданов.

14:21

Филип Станев: "Ние ще бъдем приятелски настроени към медиите."

14:08

Т. Йорданов: "Не искаме гласовете на ГЕРБ и ДПС. На нас ни е важна подкрепата на двете нови партии (ДБ, ИСМВ - б.р.). И без тяхната подкрепа нямаме желание да правим кабинет. Математиката показва, че дори те да подкрепят наш кабинет, ще са нужни и други гласове."

13:59

За Иван Гешев:

"Главният прокурор трябва да се избира пряко от народа... практически не е възможно да се смени Гешев, но е възможно да се махне желязната хватка на шапката на Гешев върху прокуратурата." - Т. Йорданов.

13:55

Т. Йорданов разказа за преговорите с тримата служебни министри: "Имахме джентълменска уговорка да не се коментира, но те се разприказваха. Асен Василев каза, че приоритет му е да се спрат мръсните пари... Ние бяхме съгласни, дори предложихме да извадим комисията от ДАНС и да е на директно подчинение на вицепремиера. Нямахме никакъв проблем с Кирил Петков и Николай Денков – нито по програма, нито по приоритети. Просто те по детински казаха, че вървят заедно."

13:50

Йорданов коментира метафората, че сменяме джипката с кабеларка: "Важна е информацията и какво съдържа. Факт е че начинът, по който комуникираме, е много бърз и достъпен."

13:49

Ще продължим да работим с г-н Василев като финансов експерт - Тошко Йорданов в отговор на въпрос дали програмата, която Николай Василев защитава, ще залегне в евентуално бъдещо управление на ИТН.

13:42

За данъчната политика:

Вярвам, че деветката е магическо число, което ще донесе повече приходи от 10-процентовия данък. Убеден съм, че в еврозоната ползите са десетократно повече, коментира Василев.

Той сравни актуализацията на бюджета с хронична болест. Без актуализация има предвидимост и приемственост, посочи той.

Тошко Йорданов и Николай Василев, снимка: БТА/Минко Чернев

13:39

Т. Йорданов: "Имахме неформална среща с Мая Манолова не за договорки, а за организиране на среща за разговори в парламента." 

Йорданов каза, че е изненадан от поведението на ДБ, които напоследък не споменавали ГЕРБ, а само ИТН.

13:37

"За астронавтите бяхме сериозни. Не си ли спомняте каква невероятна гордост беше, когато България имаше свой астронавт?" - Н. Василев.

13:32

Асен Василев е бил поканен за вицепремиер по европейските средства, стана ясно на брифинга. Харесвам и тримата служебни министър - Асен Василев, Кирил Петков, Николай Денчев. С тях можехме да работим отлично, каза Николай Василев. С тях имаме и различия - аз съм "за" намаляване на данъците и съм твърдо за членство в еврозоната, добави той. И повтори една от опорките на ГЕРБ - че служебното правителство вдига корпоративния данък на 15%. И в МФ, и в МИ темата за капиталовите пазари не съществува от 2005 г., каза още бившият министър и кандидат-премиер.

13:29

Василев: "Едно от нещата, които щях да ви кажа, ако имах такава възможност, щеше да е този декември администрацията да излезе в обществено-поръчков отпуск и да спестим пари."

Цитатът е след коментара му, че са могли да бъдат спестени поне 7 милиарда от похарчените в края на 2019 г. държавни пари, а с тях са щели да бъдат посрещнати всички неотложни разходи - за пандемията, магистрали, градини и др.

13:24

Т. Йорданов: Ще водим разговори с останалите (парламентарни сили - б.р.). Но ние отново ще предложим наш проект за кабинет. Ако не бъде подкрепен, остава възможността за нови избори. Т.е. отговорността дали ще приемат остава у "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!"

13:20

"Г-н Трифонов е на работа в момента. В телевизия 7/8" - така Т. Йорданов отговаря на въпрос къде е Слави Трифонов.

"Кабинетът ще ви го представим съвсем скоро - ще си позволя да го кажа точно така - когато му дойде времето." (с усмивка)

Сценаристите не отговарят на въпроси кой ще бъде предложен за премиер и кои кандидат-министри ще бъдат заменени.

13:16

Н. Василев: "Никакви чужди посолства нямат никакво отношение към състава на кандидатите за министри, те не са знаели предварително."

13:13

Филип Станев с грозни реплики към журналистката Ива Николова (ПИК) по повод неин въпрос: „Вие сте остър журналист, много сте красива, много артистична, освен всичко друго. Наблюдавах внимателно вашето лице. Където се е намесила природата и медицината е безпомощна.“

13:11

Василев показва управленска програма от 68 страници. Изброява 5 приоритета, които далеч не били всички:

Снимка: БТА/Минко Чернев

1. Намаляване на данъци - от 10 на 9% плосък данък, ДДС - 18 вместо 20%;
2. Бюджет без дефицит за 2022;
3. Ноухау за намаляване на проблемите при обществените поръчки;
4. Повишаване на пенсиите чрез икономически растеж;
5. Увеличение на заплати на медици и учители.

Познавате ме като най-големия бюджетен ястреб на републиката, каза бившият икономически министър.

13:10

Василев се обяви за свобода за медиите и бизнеса и каза, че е привърженик на парламентарната република.

13:02

Николай Василев: "Не зная дали това ще ми бъде най-лесната пресконференция, но със сигурност ще е най-усмихнатата."

"В този номиниран кабинет освен мен няма друго общо с НДСВ. Това щеше да е най-реформаторският кабинет в българският преход, правителство с ДНК на бъдещето."

Той добавя, че е следвал "тактиката на Има такъв народ" (да не говори - б.р.), но сега е решил да излезе пред медиите.

"Аз съм единственият човек в България, който е уволнил Делян Пеевски", заяви още той. Според него това е станало във връзка със сделката за "Бургартабак". Единствената връзка с ДПС, по думите му, е някогашната коалиция на НДСВ с ДПС, която трябвало да се състои, защото единствено този път гарантирал членството на България в ЕС.

13:00

Тошко Йорданов открива пресконференцията. "Последните 3 дена върху г-н Василев беше излята невероятна помия от всякакви посоки." Според Йорданов тя е започната от ГЕРБ. Сценаристът подканя медиите да зададат въпроси на Василев по повод публикациите срещу него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4164

5

Egocentric Eccentric

16.07 2021 в 15:35

Айде дано са си взели бележка от критиките и следващият проект за кабинет да прати поне 4-ма български и 2-ма македонски астронавти в космоса. Всичко по-малко просто не е сериозно

2115

2

Тролов

16.07 2021 в 14:28

Н.Василев освен крадец е и лъжец. Имено той назначи Пеевски начело на пристанище Варна, без образование и на 21 г.по настояване на Доган!

 
X

Подкастът на OFFNews