ИТН обеща: ще бъдем предвидим и лоялен партньор

Александра Маркарян 07 декември 2021 в 09:27 1760 0

Снимка Кадър

"Има такъв народ" ще бъде предвидим и лоялен партньор в бъдещото коалиционно управление - обеща Тошко Йорданов пред президента Румен Радев на първата от днешните консултации при президента.

"Ние ще направим всичко, което е по нашите сили, да има едно нормално правителство в страната, защото предизвикателствата в момента са доста по-големи, отколкото бяха преди три месеца - заяви председателят на парламентарната група на ИТН. - Това, което ние винаги сме правили е да си спазваме думата. Така че ние ще продължим да бъдем такива, каквито сме - без политическо лицемерие. Ще назоваваме нещата такива, каквито са, ще бъдем предвидими и лоялни партньори, ако разбира се колегите от останалите парламентарно представени сили, с които водим разговори, също бъдат такива. Но ние знаем, че в момента е изключително важно да се надмогне личното его, включително човек и една партия трябва да направят необходимите компромиси в името на по-голямата цел."

Държавният глава изрази надежда, че тези консултации се случват "в края на един изборен маратон" и увери: "Вашата политическа сила вече доказа себе си като част от промяната в България. Много български избиратели продължават да виждат във вас надеждата за една нова и откровена политика, която назовава ясно проблемите и решенията, не ги замита под килима и съм убеден, че с опита, особено от изминалата година, вие вече имате ясна представа за предизвикателствата и задачите пред едно ново управление и имате готовност да допринесете активно за тяхното решаване".

Радев към ПП: Времето на едноличната премиерска власт приключи (видео)

Президентът Радев допълни, че назначените от него две служебни правителства са стабилизирали страната и са показали, че с общи усилия могат да бъдат надмогвани различията в името на бъдещето на България. 

"Убеден съм, че ангажимента, който поехте за търсене на баланс и партньорство в едно бъдещо управление, и то основани на знанието и почтеността, са изключително важни в една политическа среда, в който често произволът, невежеството и арогантността са вземали връх. Вашето участие в тези консултации е важно", подчерта президентът.

Моделът ГЕРБ-ДПС все още не е разграден, предупреди Тошко Йорданов и апелира: "Надявам се да има достатъчно здрав разум в останалите политически партии, които твърдят, че искат да направят също това, да постигнем необходимите компромиси, необходимите цели да уточним, необходимите стъпки, за да има нормално правителство и страната да започне да се нормализира, защото в момента нещата все още не стоят по този начин".

Консултациите при президента продължават. Предстоят разговорите с "Демократична България" и "Възраждане". Вчера се състояха тези с "Продължаваме промяната", БСП и ДПС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови