Инвеститори ще могат да взимат български паспорти въпреки Еврокомисията

OFFNews Последна промяна на 26 февруари 2021 в 15:32 1566 0

Парламентът днес реши да позволи на инвеститори да придобиват българско гражданство, въпреки че през октомври Европейската комисия призова България да да прекрати прилагането на схемата за предоставяне на гражданство срещу инвестиции, известна също като "златен паспорт".

По предложение на Йордан Цонев от ДПС и пълната подкрепа на ГЕРБ парламентът одобри окончателно промени в Закона за българското гражданство. С тях се позволява на ограничен кръг от богати чуждестранни инвеститори – около 60-70 души, по думите на Цонев, да кандидатстват за български паспорт.

Разпоредбата засяга хора, които са получили право на постоянно пребиваване у нас, защото са вложили в страната над 1 000 000 лв. или са увеличи инвестициите си с такава сума чрез придобиване на акции в български търговски дружества, облигации и съкровищни бонове, права по концесиионни договори, или са вложили толкова пари в лицензирана кредитна институция в България за срок от поне 5 години. Те ще могат да подават молби за българско гражданство, ако са пребивали законно минимум 5 години у нас, не са разследвани или осъждани от български съд и разполагат с доходи, с които да се издържат. Трябва също така да са поддържали направената инвестиция поне 5 години. Ако успеят да придобият български паспорти, членовете на семействата им също ще имат правото да кандидатстват за такива.

“Само онези, които по стария ред са били абсолютно изрядни и са поддържали инвестицията в разстояние на 5 години, без да я изтеглят, и предложението цели, тъй като те имат права да кандидатстват – получили са вече постоянно пребиваване, цели да предотврати възможността да съдят държавата за това, че са им отнети права, след като те са били добросъвестни по отношение на задълженията, които имат”, обясни Йордан Цонев. Според него ако не се приеме предложението, българската държава ще се изложи на риска от съдебни дела: „Кръгът е около 60-70 инвеститора, които, ако тръгнат да ни съдят, размерът на едно обезщетение ще е минимум 1 милион. Искаме да предотвратим тази възможност,” каза Цонев.

„Дълго време се говореше за продажба на паспорти и на гражданство. Днес говорим за инвестиционно придобиване на гражданство. Гласувах против, защото това по своята същност е продажба на гражданство”, заяви депутатът от ВМРО Милен Михов. Той намекна за анкетната комисия, създадена в парламента, която трябваше да проучи твърденията в медиите за „подкупна схема при придобиване на българско гражданство от чужди граждани”. Тази комисия се оглавяваше именно от Йордан Цонев и бе създадена след скандала и ареста на шефа на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев, който беше назначение на "патриотите.

Направиха се и допълнения в Закона за чужденците. С поправките се позволява резрешение за продължително пребиваване да получават чужденци, които разполагат с удостоверение за високотехнологичен или иновативен проект (т.нар. „Стартъп виза”) и са станали съдружници или акционери в българско търговско дружество с капитал от поне 1 000 000 лв., от които притежават не по-малко 50 на сто.

Идеята за стартъп визи бе разработвана от асоциацията BESCO в последните две години. Стартъп визата е инструмент, който предлага всяка държава член на ЕС, до днес - без България. Основната цел на българския инструмент е да привлече граждани на трети страни и инвестиции в регистрирани у нас дружества, развиващи продукти с висока добавена стойност чрез предоставяне на възможност за полочване на разрешително за продължително пребиваване. Сред посочените от BESCO цели е след 10 години в страната ни да идват 300 стратъпа годишно, като до момента такива в България идват главно от държави от ЕС по две причини – инвестиция от български фондове за дялово и рисково финансиране и дигитално номадство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови