"Има опасност от гърменизация на политическия процес"

Ива Оприкова 27 май 2015 в 13:49 3262 1

Снимка БГНЕС

Гърмен е най-лошият сценарий да етнизираме изборите. Някои политици се опитват да ловят риба в мътна вода и държавата трябва да се намеси, и да реши проблема за незаконните постройки в общината. Държавата трябва и да респектира всички, които се опитват да изведат ползи от такива ситуации. Гърмен може да се повтори на много места в България, вкл. и в големи градове. Има опасност от "гърменизация" на политическия процес и не се наемам да давам прогноза как ще завърши всичко.

За това предупреди в кулоарите на НС лидерът на АБВ Георги Първанов, който присъства на откриване на изложба в памет на Росица Янакиева.

Относно внесените вчера промени в Конституцията бившият президент повтори позицията на партията, че АБВ няма да бъде сред вносителите на законопроекта, защото чрез експерти предлага свой закон за съдебната реформа. 

"Имаме основания за разсъждения относно внесения законопроект за промени в Конституцията, но направените предложения за съдебната власт са неприемливи за АБВ. Това не е промяна, която ще я направи по ефективна, а това очакват избирателите да направим съдебния процес по-бърз. Ние няма да бъдем вносители и ще отстояваме своята позиция да бъде разгледан нашия закон за съдебната власт", посочи Първанов.

Президентът изрази и своето съмнение, че Изборният кодекс може да се промени до местните избори.

"Късно е за промени, но преференциите могат да поднесат неприятни изненади в много общини. Дава се простор на корпоративния вот", предупреди лидерът на АБВ. 

За ултиматума на ПФ да оттеглят подкрепата си и исканията към властта Първанов обяви, че 1 юли е непосилно кратък срок да се изпълнят желанията на Патриотите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови