''Има опасност ДПС да стане платена партия''. Доган не се появи, но четоха негова реч (обновена)

Ружа Райчева 24 февруари 2024 в 12:35 5353 3

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган така и не се яви да говори пред делегатите и гостите на 11-ата Национална конференция на партията си. Вместо това евродепутатът Искра Михайлова чете обръщение от негово име. 

Тя се извини от името на Доган, че той не е могъл да присъства. "Неговата харизма, авторитет и обич към ДПС е заедно с нас днес, тук", обяви Искра Михайлова. 

В обръщението на Доган се казва, че живеем в изключително сложно време и че НАТО и всички отговорни институции не успяват да намерят инструменти за спиране на войната в Украйна и в Близкия изток. Доган апелира за мир. "Мотивите за отплата се прехвърлят на следващото поколение, както и семената на раздора и последващите конфликти. И двете войни са братоубийствени", отбелязва почетният председател на ДПС. 

В писменото си послание Доган акцентира върху 3 теми: евентуалните промени в НАТО и проблемът със сигурността в Европа, предизвикателства около предстоящите избори за Европейски парламент и смисълът на идеята за двама председатели на ДПС. 

Ахмед Доган пише, че Европа трябва да преосмисли "ролята си на втора цигулка" и да направи адекватна чрез инвестиции способността си за отбрана. Според него българският избор по пътя на евроатлантизма ще продължи да бъде актуален, но ще е нужно предефиниране на общата сигурност на Европа. По думите му този процес е необратим и вече е започнал, а Европа реагира със закъснение. 

Почтеният председател на ДПС пише, че предстоящите избори ще бъдат тест за реформиране в ДПС. Той призова членовете на партията да мобилизират периферията избиратели на фона на властовите изменения покрай ротацията. Според него едни нови избори само биха предизвикали наказателен вот с непредвидими последици. 

"В следващият ЕП ще се говори много за национална идентичност, суверенитет и интереси. Ако в САЩ изолационизмът вземе превес, националистическите партии в Европа ще се очертаят като естествени политически партньори на консерваторите. Това поставя под въпрос ролята на ЕС като цяло", пише Доган. 

Доган обясни искането си съпредседателство на партията по следния начин: 

"Съпредседателството по принцип е контрапункт на едноличните решения и затова означава дебат в колективните органи. Двамата председатели решават на своя отговорност какво да приемат. ДПС има нужда да съживи и активира модела си на поведение с реалните хора и местните структури. Ако този постоянен ангажимент към нашите избиратели не се превърне в ангажимент на ДПС, опасността да се превърнем в бутикова и платена партия, е сигурно"

Доган предложи гласуването на двамата съпредседатели да бъде "в пакет" - едновременно, така че да бъде демонстрирано единството на партията. 

Високи гости

На форума присъстваха лидерът на европейски либерали Греъм Уотсън и президентът на Либералния интернационал Хакима ал Хаите.

Греъм Уотсън Снимка: БГНЕС

„Европейските избори са най-голямото предизвикателство, пред което сме изправени.“, каза Уотсън. Той посочи, че в цяла Европа либералите ще работят под лидерството на Илхан Кючюк, за да може европейските избори да са успешни за либерализма в Европа.

Необходими са ни повече лидери, които пренасят този дух на диалогичност и заедност в света, заяви на свой ред Хаите.

Видеообръщение към делегатите на конференцията бе отправено и от турския президент Реджеп Ердоган. "Обръщаме особено внимание на развитието на отношенията между Турция и България. Стремим се да подобрим отношенията си във всички области. Вярвам, че това е в интерес на двете страни", заяви Ердоган.

Поздравителен адрес бе прочетен от Симеон Сакскобургготски, който каза, че ДПС е градивен, предвидим и стабилен партньор и отбеляза успешното сътрудничество между НДСВ и ДПС в Либералния интернационал.

Даниел Митов, заместник-председател на ГЕРБ, поднесе благопожелания за успешна работа от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и председателя на СДС Румен Христов.

Приключи откритата част на 11-ата Национална конференция на ДПС. В закритата най-вероятно за съпредседатели ще бъдат избрани лидерът на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски и депутатът и бивш министър на околната среда Джевдет Чакъров. До момента начело на движението са били: Доган, Лютви Местан, временен председателски съвет и Мустафа Карадайъ. 

В присъствието на медиите бяха избрани три работни комисии и прочетен доклада на 11-ата Национална конференция на ДПС, приветствия и почивка. 

Трите работни комисии ще бъдат председателствани от депутати на ДПС. Джейхан Ибрямов оглави Комисията по мандата и избора. Начело на Комисията по предложенията и проекторешенията застана Йордан Цонев, а новосъздадената Комисия по изменение и допълнение по устава на ДПС ще се води от Хамид Хамид

Вместо Карадайъ да представи, както е традицията, официалния доклад на партията, той бе прочетен от евродепутата Илхан Кючюк. В него се говори за "изключително важната роля на стабилизиращ фактор за членове на Европейския парламент". Според доклада всички вътрешнополитически и глобални предизвикателства означават "ново начало" за ДПС.

Втората част от конференцията ще е закрита. Делегатите и гостите ще чуят доклада на мандатната и централната контролна комисия, разисквания по тях, обсъждане на изменения и допълнения на устава, ще изберат ново ръководство на ДПС, както и членове на централния съвет и на контролната комисия на партията. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

3

мнение от IP

25.02 2024 в 06:51

Основната дума за всичко това е ЛИЦЕМЕРИЕ. Псевдодемокрация, псевдоизбори, псевдоморал. Санкциониран по "Магнитски" за корупция - председател на партия. Никой от поздравяващите няма проблем с това. Иначе сме в Европа....

1236

2

БотоксПутю

24.02 2024 в 14:39

Доганът е напът да засенчи Ердоган в геополитиката.

1000

1

Win

24.02 2024 в 14:08

Абе този човек Доган жив ли е ? Какви са тези послания до собствената му партия четени от някой си Странна работа
 
X

Да помогнем на украинските деца!