Има недопустим материал в асфалта на пътя край Своге, обяви регионалният министър

БСП да не бързат с изводите, за да не берат срам, каза Нанков

OFFNews 28 август 2018 в 17:42 8187 5

Има недопустим материал в асфалта на пътя край Своге, където при тежка катастрофа загинаха 17 души, а 21 бяха ранени. В сместа се съдържат съставки, които водят до бързо полиране и не трябва да бъдат част от износващия се слой. 

Това са показали лабораторни тестове, заяви регионалният министър Николай Нанков. 

По време на изпитването със солна киселина, такъв е и методът, с който се установява качеството на асфалта, протича химична реакция между скалния материал и киселината, което показва, че този материал съдържа карбонатна група, следователно е варовик, глумотизиран варовик или глумолит. Характерното за тези материали е, че имат склонност да се полират и техният коефициент на ускорено полиране е значително по нисък от 50. Съгласно нормативи този материал е недопустим за влагане в асфалтовия слой, камо ли в неговата износваща част, обясни той.

По думите му въпреки че в документалните книжа, предавани към АПИ, материалът е с характеристики, които отговарят на изискуемите, реално това не е било така.

Министърът коментира и изказването на БСП, с което от партията поискаха оставката на правителството след трагедията край Своге. 

"Не е редно от БСП да избързват с някои изводи, за да не „берат срам“ впоследствие. Да бяха изчакали ден-два", каза той. 

Не сме се опитвали да прикриваме нищо, изнесохме информация, че има проблем с пътната настилка. Дали това е причината за инцидента, ще установят компетентните органи, подчерта Нанков.

"Становището на АПИ за пътната настилка е предадено в Националната следствена служба“. Уведомленията от АПИ ще се окажат 7, а не 5, за отстраняване на нередности по пътя", обясни министърът и призова всички институции да понесат отговорността си за своите действия или за бездействието си. 

"Защо БСП не поискаха оставката на общинските власти в Своге, много се говори за мантинелата, която е в компетенцията на общинската администрация", попита Нанков. 

Той подчерта, че от БСП са политизирали темата. 

„Не е много редно, дори би било престъпно, да се правят манипулации и да се раздават присъди. Която и фирма да беше строител по обекта, действията на АПИ и на компетентните органи, щяха да бъдат същите. Бяха иззети всички налични документи по случая, от МРРБ беше предоставена допълнителна информация", коментира Нанков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8074

5

JustSoYouKnow

29.08 2018 в 09:18

Независими тестове на всички пътища на тази, фирма цялостен ремонт на участакът, затвор за човека поръчал материалите и този извършващ надзора, който е взел там 500 - 600 лева и е претрепал толкова много хора. Това само като за начало. Когато си слагаш подписа, че нещо е наред носиш отговорност и нищо да не стане.
Ако кажете, че така му е спуснато от горе, да вероятно е така, ама ... всеки сам си взима решение дали да работи това или друго. Като шефовете ти са отрепки напускаш, като ти плащат да мамиш си носиш отговорността. Ако има доказателства за тях те също, но като си се навил да си бушон ... гориш.
Пък като стане практика да си носиш оотговорността да видим кой ще се навива. Може би някой ром от махалата завършил пътно стройтелство. Ама то каквато е криза за студенти сигурно ще се пръкнат такива със 100-ци.

20696

4

Новак

29.08 2018 в 05:41

Дали ще направят лабораторен анализ и на асфалта по Бойковите магистрали? “Тракия “ се нагъна една година след като я пуснаха. За една катастрофа с автобус до Пловдив пак имаше съмнения за лоша настилка, но заметоха случая и го отнесе шофьора.
Няма как да бъде иначе след като искаш да строиш евтино (да има повече за крадене), а и трябва много лентички за рязане.
Това не е единичен случай - това е манталитет на глупави и крадливи хора.

12016

1

Велейн

28.08 2018 в 21:06

Елате да видите асфалта в Германия, черен,грапав и качествен! Преди половин година асфалтираха един много дълъг участък до нашата къща , асфалта е още черен, все едно вчера са го положили... а в България само две седмици най много и вече става сив. Защо? Ами защото вътре няма смола, има само камъни и пясък, и кой знае още какви боклуци... с просто око се вижда.