"Има лудост и бяс от това, че Реформаторският блок е стабилен"

OFFNews 24 септември 2014 в 08:57 3536 9

Петър Москов

Причината медийните бухалки отново да заработят е, че има лудост и бяс от това, че Реформаторският блок е стабилен. Всички казват, че промяната е именно в нашето присъствие".

Това обяви Петър Москов от Блока пред Нова телевизия в отговор на въпрос защо има заглавия в медиите, че Радан Кънев се е измъкнал по средата на пресконференция за КТБ, когато е трябвало да представи доказателства, че в момента се извършва грабеж в банката. 

"На пресконференцията говорихме за решение на казуса „КТБ”. Първият законопроект, който ще внесем, е за директно привеждане на директивата на ЕС, която гласи, че хората с влогове до 100 000 евро могат да изтеглят парите си моментално, без да е нужна процедура на фалит на банката”, обясни Москов.

Според реформаторите външна разследваща фирма трябва да извади на светло досиетата "КТБ" през директното прилагане на европейската директива, която е с по-силен статут от българското законодателство. Парите на вложителите ще бъдат взети от фонда за гарантиране на кредитите, а не от джоба на данъкоплатците, поясни Москов.

"Над 5 млрд. лв. е кредитният портфейл на КТБ към частни фирми. Тези пари са раздадени на 150 кредитни досиета, тоест на 150 фирми, които представляват 97% от кредитния портфейл. 59 от тях са без нито един назначен служител, тоест кухи. Те дължат общо над 2 млрд. лв. Други 59 фирми са с до 10 служители. Те пък имат кредити за близо 1,7 млрд. На загуба през последните две години са 64% от всички 150 фирми, а с отрицателен капитал са 40%. Изводът от тази статистика е, че са финансирани фирми на свързани лица и това не е мое твърдение, а на прокурорите и следователите от одитната група”, обясни Петър Москов.

По думите му нищо от това не е възможно без прякото участие на държавата. КТБ е била "имунизирана под похлупак” от всякакъв вид контрол и регулация, а ДАНС са си затваряли очите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!