Лидия Йорданова: Хората виждат коректив в малките партии

OFFNews 24 септември 2014 в 08:23 4150 1

Лидия Йорданова

Хората виждат коректив в малките играчи на предстоящите парламентарни избори и ще гласуват за тях, обяви социологът Лидия Йорданова пред Нова телевизия.

Нейната агенция - "Екзакта Рисърч", прогнозира, че в парламента влизат 7 партии - ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторският блок, АБВ, ББЦ и Патриотичният фронт.

За разлика от "Галъп", който дава двойна преднина на ГЕРБ пред БСП, прогнозата на "Екзакта Рисърч" е, че партията на Бойко Борисов ще има 36.5%, а социалистите - 20.2%.

Йорданова обаче се застрахова и обяви, че резултатът на БСП може да падне малко, защото имало симптоми на разочарование.

"Основният извод от това изследване е, че неизвестните до деня на вота остават много повече от отговорите. Неизвестни има дори около първата и втората партия. Не се знае дали ГЕРБ ще може да обедини периферния си вот, който не е малък, както и конформисткия. В момента те са привлекли твърдото си ядро, което от евровота е трайно разширяващо се и стабилно”, обяви Йорданова.

"Реформаторският блок има твърд дял от доста време, така че ми се струва, че там има една вътрешна мобилизация. Това е формацията, в която преференциалният вот отново ще играе много голяма роля. Те имат най-висок дял желаещи да упражнят преференция”, обясни още Лидия Йорданова.

По традиция най-мобилизиран е електоратът на ДПС - 96% от избирателите на ДПС на последните избори пак ще гласуват за тази партия. При ГЕРБ този процент е 87%.

Предизборната кампания на партиите е повлияла на електоралните нагласи само на 12% от избирателите. 

Проучването на "Екзакта" сочи, че 31% от хората ще гласуват преференциално. От началото на кампанията с 6-7% се е повишил пунктът на хората, които искат да гласуват преференциално, защото става все по-познат механизъм.

Част от тези хора ще утвърдят водачите на листите, но повечето ще се опитат да пренаредят листите, коментира днес Лидия Йорданова.

На парламентарните избори по-нагоре в листите ще се издигат кандидати, които получат над 7% преференциален вот. Водачът получава двойно преференция, защото за преференция за него се броят и бюлетините, в които няма преференциално гласуване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!