Илиана Иванова за вноса от Украйна: Въвеждането на едностранни мерки е в разрез с европейските правила

OFFNews 22 септември 2023 в 08:34 2333 0

Илиана Иванова

Снимка БГНЕС

Илиана Иванова

Това е обща европейска политика (вносът на стоки от Украйна - бел. ред.). Така че там, където имаме европейска компетенция, важат европейските правила. Ще бъде в разрез с правилата въвеждането на едностранни мерки, но разбира се държавите членки могат сами да решават какво да правят.

Това заяви новият еврокомисар на България Илиана Иванова пред бТВ. 

"Последиците обаче… Знаем, че при всяко нарушаване на общата политика има последици. Не бих съветвала да вървим в тази посока, а да търсим общо европейско решение, което мисля, че се случва и виждаме с еволюцията на събитията от последните дни, че това е правилната стъпка", каза още Иванова. 

Тя допълни, че съветът ѝ към България е да продължаваме да търсим диалога и конструктивната дискусия, което правим и в момента. 

На въпрос дали България да договаря директно с Украйна, или да минава през Брюксел, Иванова отговори, че процедурите са много ясни: "Ние трябва да търсим общо европейско решение. Комисията работи заедно с всички държави членки и това е пътят".

Илиана Иванова определи като жест към България отпадането на Механизма за сътрудничество и проверка. Според нея това е важно признание е, но и факти.

"Още през 2019 г. беше прекратен докладът, формално Механизмът го прекратяваме сега. Това са обективни факти и България е изпълнила всички критерии. Това е нещо, с което трябва да се поздравим, да бъдем доволни, но пътят към Шенген минава през одобрението на държавите членки. Позицията на ЕП и на ЕК е ясна от много отдавна", заяви българският еврокомисар.

По думите ѝ от 12 години България изпълнява критериите.

"Мисля, че се уморихме всички да повтаряме едно и също – и евродепутати, и национални власти. И позицията на ЕК, която беше много ясно изказана и от председателката в речта за състоянието на ЕС миналата седмица – изключителната добавена стойност и принос, който България и Румъния имат към опазването на границите. Така че за ЕК това остава приоритет. Ще продължим да работим много активно с всички тези, които все още не са повярвали и не са съгласни, докато това стане факт", категорична е Иванова.

Еврокомисарят припомни и че България не е единствената страна, която закъснява с проектите по Плана за възстановяване и устойчивост. Според нея има и други страни, в които има проблеми, забавяне и предоговаряне.

"Това е нещо ново за всички. Този механизъм е нов за всички държави членки и е нормално да има този процес на напасване, на предоговаряне, на доизглаждане на някои несъответствия. Доколкото видях изпълнението на тези ключови етапи и цели, е около половината, за да можем за заявим искане и да получим плащане по втория транш. Трябва да се ускорят тези процеси от българска страна" каза Илиана Иванова

Тя увери, че това, което е възможно от страна на ЕК, е напълно отворена нашата врата за съдействие с българското правителство да се навакса изоставането, но работата трябва да се свърши от страна на България.

"Защото особено в тези трудни, тежки моменти на ограничени бюджети, имаме най-голяма нужда от това финансиране, което е тук, то е на разположение, просто ние трябва да си свършим работата, за да го получим. Над 700 милиона евро по второто плащане чакат да бъдат усвоени, просто трябва да изпълним ключовите етапи и цели", каза българският еврокомисар.

Иванова коментира и спазването на интересите на България спрямо Северна Македония.

"Аз мисля, че правилата са много ясни. И всяка държава, която е в този процес на предприсъединяване, трябва да извърви своя път и да изпълни своите ангажименти. Така че, ако говорим за Северна Македония – имаме ясни ангажименти по отношения на промени в Конституцията, имаме два други протокола в Договора за добросъседство и приятелство. И когато тези неща бъдат изпълнени", каза тя. 

Иванова не се ангажира със срокове кога ще стане, но обясни, че правилата са ясни за всички и комисията не прави изключение за никого.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки