Явор Гечев: Утре спираме вноса на зърно от Украйна до второ решение

OFFNews 18 април 2023 в 18:18 2029 4

Архив

Снимка МЗХ

Явор Гечев

Утре спираме вноса на зърно от Украйна до второ решение, заяви пред БНТ служебният министър на земеделието Явор Гечев. 

По думите му най-лесно такова ще има, но ако се постигне компромис на европейско ниво. Следващата седмица ще се проведе среща на земеделските министри в ЕС. В същото време заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Добровскис покани на разговори по въпроса за украинското зърно ресорните министри на петте страни, чиито лидери изпратиха писмо до ЕК по този въпрос. Разговорите са насрочени за сряда следобед под формата на видеоконференция. В тях ще участват министрите от Полша, Унгария, Румъния, България и Словакия, съобщи ПАП.

Той добави, че Министерството на земеделието вече е поискало от Министерството на икономиката и индустрията временно прекратяване на вноса от Украйна, освен ако не става въпрос за реекспорт. Зърното, което в момента е на територията на страната, е подложено на фитосанитарен контрол.

Очаква се предложението да бъде разгледано на утрешното заседание на Министерския съвет. В петък пък министърът на земеделието на Украйна пристига на посещение в България. 

Гечев добави, че има проблем не само с пшеницата, но и със слънчогледа. По думите европейските субсидии не решават проблемите на пазара. 

"Ако Европа ще заменя солидарността с глоби, това не е Европейският съюз, който аз си представям", каза той.

По-рано днес БСП внесе в Народното събрание проекторешение за забрана за период от 6 месеца на вноса пшеница, слънчоглед, сухо мляко и пчелни продукти.

В събота Полша и Унгария обявиха, че ще забранят вноса на украинско жито и храни. Европейската комисия (ЕК) реагира още на следващия ден, като разкритикува решението. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

4

Mateevk

19.04 2023 в 08:11

България е внесла миналата година 20 хил.тона украинска пшеница, а е произвеждала по 6-7 млн.тона в последните две години, което представлява около 0,3%, докато за Полша този процент е около 5 - над 500 хиляди тона внос при производство от порядъка на 10 млн.тона. Това нашето е чисто политическо решение и няма нищо общо с пазара и претенциите на "потъналите в мизерия" зърнари. Как може 0,3% да дестабилизират пазара не знам! Срамота! Видяла жабата, че подковават коня и тя навирила крак. За разлика от нас обаче, Полша, Румъния, Словакия поне дават оръжие на Украйна.

1915

3

Читателка

18.04 2023 в 21:50

Как не се наядоха, тези с ролексите и майбасите!!!
Спрете им субсидиите!! Докога ще бъде отглеждана и глезена тази ненаситност нечовешка??

1700

2

johnkill34

18.04 2023 в 21:01

Бе как ще спреш вноса бе ***** ненаядените зърнари да го продават още скъпо ли? Нали това излиза от нашия джоб от хляба бе ****.

10298

1

AntiZ

18.04 2023 в 19:24

На снимката:
Аграрен нерез, овъргалян в косми и влас.