Янев: МВР да отговаря изцяло за охраната по границата

Елена Николова 27 август 2021 в 12:07 1554 1

Отговорността за охраната по границата да се централизира изцяло върху МВР-Гранична полиция, предложи служебният премиер Стефан Янев по време на изслушването си от трибуната на НС относно засиления мигрантски натиск, следствие от събитията в Афганистан,. 

Според него в момента има смесване на отговорностите, тъй като областните управители отговарят за поддържането на граничните съоръжения, а Гранична полиция охранява. 

"Разбира се, сред всичките видове сензори, допълнителна техника, има постоянни и подвижни постове - това нещо като организация е направено, заяви той. - Но по отношение по поддържане на съоръжението - оградата, е необходима централизация, за да може да използваме преди да се развали времето да се направят съответните ремонти и прочистване."

На въпрос дали са необходими решения на правителството за спирането на мигрантския поток, Янев отговори: "На първо място парламентът може да помогне с допълнителния бюджет, каквито вече разчети са направени от Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната". Той каза още, че е получил уверение от Атанас Зафиров (председател на Комисията по отбрана), че комисията е готова да подкрепи подобно предложение в процеса на актуализация на бюджета.

"Вероятно и другата комисия по вътрешния ред ще има подобно отношение ", добави той. 

Относно сегашните действията на държавата по отношение на задаващата се мигранстка вълна, Янев бе категоричен, че "отговорностите на Българската държава, правителството и всички служби е да следи непрекъснато обстановката". 

От гледна точка на изпълнителната власт той обясни, че ситуацията по границите се контролира от Министерство на вътрешните работи. Освен това съставът на Гранична полиция е увеличен с 600 души. Янев подчерта, че е направена и необходимата координация, като при нужда ще бъде засилен контролът по суша, въздух и море.

"С моя заповед в МС, с участието на почти всички министерства, службите за сигурност, агенции, включително и НПО-та като Червения кръст, е създадена координационна група за оценка на факторите и наблюдение на обстановката", заяви още служебният премиер. Той отбеляза, че с предоставения анализ от координационната група ще се предостави възможност за спешна реакция, ако е необходимо, на висшето държавно ръководство. 

Янев каза още, че в близките дни очаква Съветът за сигурност да се събере и да предприеме съответните действия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!