Яне Янев отглежда стотици говеда

Ружа Райчева 29 март 2022 в 12:27 11838 1

Бившият депутат и лидер на партия "Ред, законност и справедливост" Яне Янев днес отглежда говеда. Янев е станал животновъд в родния си район Сандански и отглежда във фермата си няколкостотин елитни говеда.

Това става ясно от репортаж на сайта Agro.bg, в който той взема отношение по проблемите на говедарите у нас.

"Животновъдството у нас е потенциално застрашено. Секторът е сведен до тотален колапс. Никога не е било така трудно от 1990 г. насам", коментира пред специализираната онлайн медия бившият народен представител.

Яне Янев беше депутат в 40-ото и 41-ото Народно събрание. Първо бе зам.-председател на парламентарната група на "Обединени демократични сили" (ОДС), после си направи своя партия - "Ред, законност и справедливост" (РЗС).

В периода 2015 – 2017 г. Янев бе назначен за съветник в политическия кабинет на Бойко Борисов по проблемите на превенцията и противодействието на корупцията и конфликта на интереси във властта. Поемането на този пост реално беляза обръщането на политическите възгледите възгледи на Янев на 180 градуса. През 2011 г. като лидер на РЗС той бе един от най-яростно критикуващите тогавашния премиер. По това време той заяви следното:

"Ще ви кажа, че Бойко Борисов е престъпник, че Бойко Борисов е мафиот. Ползва властта, за да трупа незаконни богатства. Ако не ме разстрелят, наяве ще излезе цялата истина за Борисов".

Тези думи бяха изречени в момента когато партията му оттегли подкрепата си за първото правителство на Борисов и се закани да го свали от власт със "записи на флашки".

Миналото наяве излязоха тайни записи на Яне Янев, които са в основата на третата част на разследването на Антикорупционния фонд "Списък за бърз контрол". Бившият лидер на РЗС бе записан със скритата камера на срещи с Ивайла Бакалова, приятелка на задържания бизнесмен Веселин Денков - Весо Брадата, подозиран от правителството на ГЕРБ, че финансира протестите срещу Бойко Борисов лятото на 2020 г.

Във едно от видеата Янев цитира данни от разработки и справки на ДАНС от 2019 и 2020 г., съобщава самоличността на лица, които са свидетелствали под условие за анонимност, разказва за поискани и отказани разрешения за използване на СРС срещу Денков и негови приближени.

"Вашият човек, както много други, е нарочен за бандит срещу властта. По-скоро е станал жертвен агнец в резултат на това, че някой друг отдавна е чакал удобен момент той да бъде злепоставен. Човекът, който ми го каза това нещо, че той знае и за други опити в годините от 2010 г. насам,... за да може точно сега да дойде удобният момент, в който всички по веригата да кажат "Да, опраскайте го и тоя", казва Янев в един от записите със скрита камера на Антикорупционния фонд.

Той говори и за "квота" от 11 депутати на Делян Пеевски в листите на ГЕРБ за парламентарните избори на 4 април 2021 г., в замяна на която гласове от ДПС са преминали към първата политическа сила и посочва бившия вътрешен министър Младен Маринов като част от "хората на Пеевски" в ГЕРБ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови