И Цветанов призна, че се е прекалило с ареста на Иванчева

OFFNews 20 април 2018 в 09:16 14744 0

След вицепремиера Екатерина Захариева и зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов призна, че акцията за ареста на кмета на район "Младост" в София е прехвърлила някои граници.

"Би могло да се предприемат действия, за да се защити все пак достойнството на този човек, защото и госпожа Иванчева, докато не бъде осъдена, е с презумпцията за невинност", заяви бившият вътрешен министър в интервю за БТВ тази сутрин.

Десислава Иванчева беше арестувана на 17 март при показна акция в центъра на София, продължила 10 часа. Иванчева бе с часове с белезници пред Съдебната палата. В колата ѝ бяха открити 70 хил. белязани евро. Иванчева твърди, че те са били подхвърлени.

Все пак Цветанов подчерта, че толерира и подкрепя агресивните действия на правоохранителната система и прокуратурата срещу корупцията, разграничи се от случилото се, като каза, че не е бил запознат с акцията и подчерта, че тя се провежда под ръководството на наблюдаващия прокурор, който преценява кога какво да се прави.

"Този корупционен случай е много ясен знак, че държавата ще бъде безкомпромисна към всеки един, който реши да се възползва от служебното си положение да се облагодетелства - заяви Цветанов. - Действията на органите са били да документират и да съберат достатъчно доказателства, които да бъдат необорими в съдебната фаза и да може действително да имаме осъдителна присъда."

Цветанов каза още, че докато той е бил министър на вътрешните работи е имало показни акции, но корупционният натиск към всички, които имат отношение към държавните институции е бил под 9%, а след идването на БСП на власт този натиск е достигнал 39%.

Цветанов продължи и с критиките си към президента Радев, след като вчера го обвини, че иска извеждането на България от ЕС и НАТО. Спорът се разрази след Консултативния съвет по национална сигурност при държавния глава, на който бе обсъдено становище за нанесените удари срещу цели в Сирия от САЩ, Великобритания и Франция.

"За всички е ясно, че президентът гледа на Изток, че той саботираше процесът за модернизация на армията в България”, заяви Цветанов днес.

По повод критиките от вицепрезидентът Илияна Йотова, че Цветанов само критикува и ругае президента, той отговори, че ще продължи да го прави, ако Радев се отклонява от единствения ход за перспектива и развитие за България.

„Моята работа като народен представител е да изразявам мнение и да отстоявам евроатлантическите ценности. Аз никога не съм приклякал, за да целувам ръка на представители на чужди вероизповедания”, коментира Цветанов, визирайки празненствата за 3 март с участието на руския патриарх Кирил.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови