И БСП сезира Конституционния съд за противоречивите промени в АПК

OFFNews Последна промяна на 18 септември 2018 в 11:43 1890 0

БСП ще внесат жалба в Конституционния съд (КС) срещу промените в Административнопроцесуалния кодекс (АПК), които мнозинството в парламента прие въпреки острите критики на опозицията и юридическите среди.

По-рано днес президентът Румен Радев също сезира КС с искане поправките да бъдат обявени за противоконституционни и за несъответстващи на международни договори. 

Държавният глава наложи вето на измененията в АПК, но миналата седмица депутатите го отхвърлиха. Още тогава социалистите обявиха, че смятат да сезират КС, защото според тях поправките противоречат на основния закон. 

Измененията в АПК увеличават в пъти таксите за касационните жалби. Според социалистите така ще се ограничи правото на хората да защитават правата си. 

Текстовете въведоха и закрити за гражданите заседания на Върховния административен съд (ВАС), както и премахването на последната инстанция в десетки закони, след които тези за околната среда и за достъпа до обществена информация.

Основното притеснение на екологичните организации пък е, че с новите правила съдебните такси за екологичните дела ще станат непосилни, а причината е, че те ще се определят от материалния интерес на инвестиционното намерение. Става дума за разпоредбите, които предвиждат и увеличение на таксата за касационно обжалване при определяем материален интерес. Ако той е под 10 млн. лева -таксата ще бъде 0.8% , но няма да може да бъде повече от 1700 лева. Ако интересът е над 10 млн. лева, таксата ще бъде до 4500 лв., а досега е била 5 лв. Това означава, че колкото по-скъп е даден проект, толкова по-висока ще е таксата за обжалването му. 

Измененията в АПК предвиждат увеличение на таксите в касационното производство. Физическите лица ще трябва да внася такса в размер на 70 лева, а когато жалбоподател е фирма или организация - 370 лева. Досега физическите лица плащаха 14 лв., а за фирмите - 25 лв.

След промените в закона таксите за първа инстанция останаха същите - 10 лв. за граждани и 25 лв. за организации и фирми. За производство по отмяна на влезли в сила съдебни актове се събира такса в размер на 30 лева за граждани и 150 лева за организации и фирми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови