Правната комисия отхвърли президентското вето върху противоречивите поправки на АПК

OFFNews 11 септември 2018 в 17:35 2384 1

След четири часа дебати депутатите от правната комисия отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху приетите на второ четене противоречивите промени в Административно-процесуалния кодекс, които предизвикаха остра реакция от опозицията и юридическите среди. Сред поправките е и драстичното увеличението на таксите за касационните жалби.

В комисията подкрепиха отново промените в АПК 12 гласа “за” проекта и 7 “против”. Само социалистите бяха срещу приемането на законопроекта. ГЕРБ, ОП и ДПС бяха "за" измененията.

Промените в АПК въвеждаха и закрити за гражданите заседания на Върховния административен съд (ВАС), както и премахването на последната инстанция в редица специални закони.

Текстовете на промените в закона предизвикаха остра размяна на реплики между неправителствени организации, които са срещу текстовете, и управляващите, които защитаваха измененията.

Tази седмица ветото да влезе и в пленарната зала, където се очаква също да бъде отхвърлено от мнозинството в Народното събрание. Още по време на дебатите социалистите заявиха, че ако ветото падне и в пленарната зала, те ще дадат промените на Конституционния съд.

Държавният глава върна за ново обсъждане измененията няколко дни след началото на лятната ваканция на народните представители. Той оспори 16 разпоредби в приетия законопроект. 

Промените в АПК бяха окончателно приети в Народното събрание на 25 юли. Те предвиждат увеличение на таксите в касационното производство. Касационният жалбоподател ще внася такса в размер на 70 лева, а когато жалбоподател е фирма или организация - 370 лева. Досега физическите лица плащаха 14 лв., а за фирмите - 25 лв.

В приетия законопроект има и възможност за освобождаване от такса за граждани, които нямат достатъчно средства да платят таксата - това е възможно за граждани, за които е признато от съда, че са такива.

След измененията таксите за първа инстанция останаха същите - 10 лв. за граждани и 25 лв. за организации и фирми. За производство по отмяна на влезли в сила съдебни актове се събира такса в размер на 30 лева за граждани и 150 лева за организации и фирми.

Разпоредбите предвиждат и увеличение на таксата има и за касационно обжалване при определяем материален интерес. Ако той е под 10 млн. лева -таксата ще бъде 0.8% , но няма да може да бъде повече от 1700 лева. Ако интересът е над 10 млн. лева, таксата ще бъде до 4500 лв., а досега е била 5 лв.

По време на заседанието се разбра, че едно от основните притеснения на екологичните организации е, че с новите правила съдебните такси за екологичните дела ще станат непосилни, а причината е, че те ще се определят от материалния интерес на инвестиционното намерение.

Председателят на комисията Данаил Кирилов от ГЕРБ репликира, че в Унгария таксата е 6% от материалните интереси и то без таван. В Германия и Исландия ситуацията също била подобна.

Според “За земята” с тези промени се създава риск от местен феодализъм. “Срещал съм се с хора, засегнати от екологични влияния. Хора, които не мигат да спят вечер заради нискочестотен шум, с хора, които не могат да продадат ягодите си, защото кариерите ги развалят”, коментира адвокат Александър Коджабашев от сдружението.

От БСП подчертаха, че подкрепят ветото на президента и че според граждански организации част от текстовете са удар по правата на хората. “В това становище се обединяват неправителствени организации, президента, опозицията, юристи. А кой е на обратната позиция? Само управляващите”, посочи социалистът Явор Божанков. Той заяви, че дори днес са се чули мотивите на управляващите за ограничаването на жалбите - че се спират големи инвестиционни проекти. “Това обаче е демокрацията. Какво като се спират?”, каза той.

Не може защото се злоупотребява с право, то да бъде отнето, добави депутатът от БСП Крум Зарков. По думите му има и една изключително сериозна последица от приетите промени - много по-лесно ще се обжалва за градинка, отколкото за плаж или ядрена централа.

Председателят на комисията Данаил Кирилов обаче не се съгласи с мотивите на президент, неправителствени организации и опозиция. “Притеснява ме, че има един уклон с полуистини да се създава обществено настроение и предубеждение за правни норми”, каза той. Според него въвеждането на такси и за държавните структури ще ги въздържи да обжалват “само на инат”. Той призова неправитвлсвените организации да изразяват резервите си “навреме”.

По думите на Кирилов делата, които стават едноиндтитуционални след поправките, не са много. Той обаче призна, че в това число попадат и делата за отказан достъп до обществена информация. С преходните и заключителните разпоредби на АПК без възможност за обжалване останат делата по десетки закони, сред които и този за опазване на околната среда.

По време на дебатите Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков коментира, че никъде не е записано, че производството не може да бъде едноинстанционно. Той обаче е против възможността за закрити производства на ВАС.

Още след приемането на поправките на АПК на второ четене от "Демократична България" изпратиха писмо до президента с настояване разпоредбите да бъдат върнати за ново обсъждане. Мотивът им беше, че с повишаването на таксите така "се ограничава достъпа до правосъдие на български граждани и юридически лица, недопустимо се ограничава публичността на съдебния процес, създават се предпоставки за осъдителни решения без знанието и без възможност за ответните лица да се защитят".

Няколко дни по-късно от прессекретариата на държавния глава обявиха, че Радев е наложил вето на измененията в АПК. Един от мотивите му беше, че с приетите промени уредбата се отдалечава от основни конституционни начала и деформира традиционни принципи и постижения на административното право.

"Като държавен глава се ръководя от разбирането, че съдебният контрол върху актовете на изпълнителната власт е особено важна проекция на принципа за разделението на властите, носеща конструкция в системата от гаранции за правовата и демократична държава. Ето защо съм длъжен да се противопоставя на всеки опит за законова уредба, който отслабва способността на административното правосъдие да бъде защитник на обикновения човек срещу незаконосъобразните действия и произвола на държавните органи", пише в мотивите му. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови