Мнозинството в парламента отхвърли ветото върху спорните поправки на АПК

OFFNews 13 септември 2018 в 11:43 2303 0

Мнозинството в парламента отхвърли ветото на президента Румен Радев върху приетите на второ четене противоречиви промени в Административнопроцесуалния кодекс (АПК), които бяха остро критикувани от опозицията и юридическите среди.

Народните представители подкрепиха отново промените в АПК със 146 гласа "за" и 69 "против". Единствено от БСП подкрепиха ветото, а ГЕРБ, ДПС, "Обединените патриоти" и Воля отново одобриха спорните промени. Ветото на държавния глава от 1 август, с което оспори 16 разпоредби в приетия законопроект, беше отхвърлено.

Социалистите обявиха, че веднага щом законът бъде обнародван, те ще изпратят жалба срещу него го Конституционния съд. 

Измененията драстично увеличават на таксите за касационните жалби. Промените в АПК въведоха и закрити за гражданите заседания на Върховния административен съд (ВАС), както и премахването на последната инстанция в десетки закони, след които за околната среда и за достъпа до обществена информация. 

"С тези предложения се обръща досегашният принцип на правовата държава, на конституционния ред. Заседанията, в които гражданите защитават правата си, сега ще бъдат закрити, по изключение открити. А не обратното, както беше досега", коментира по време на дебатите лидерът на БСП Корнелия Нинова. Според нея решенията за правата на гражданите ще се вземат „на тъмно“. Председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кириов обаче е на друго мнение - според него закрити заседания на ВАС ще има само ако съдът реши, освен това много от делата, за които е премахната втората инстанция, и досега такава нямало. 

Едно от основните притеснения на екологичните организации е, че с новите правила съдебните такси за екологичните дела ще станат непосилни, а причината е, че те ще се определят от материалния интерес на инвестиционното намерение.

Става дума за разпоредбите, които предвиждат и увеличение на таксата за касационно обжалване при определяем материален интерес. Ако той е под 10 млн. лева -таксата ще бъде 0.8% , но няма да може да бъде повече от 1700 лева. Ако интересът е над 10 млн. лева, таксата ще бъде до 4500 лв., а досега е била 5 лв. Това означава, че колкото по-скъп е даден прокет, толкова по- висока ще е таксата за тях. 

По време на дебатите в пленарната зала депутатът от ДПС Хамид Хамид нападна именно екоорганизациите, които на заседанието на правната комисия се обявиха против промените в АПК.

"В документите им няма нищо ново. Новото беше присъствието на гостите вчера. Новото беше, че 95% от гостите в правна комисия идваха за първи път на обсъждането на законопроекта, къде бяха две години. изведнъж се появиха, за да бранят ветото на президента. Над 90% бяха представители на станалия известен "Зелен октопод". И те, които генерират огроми приходи от проекти и грантове, на сметките им могат за завидят огромни следствени фамилии, те твърдят, че нямат 350 лвеа за обжалване на втора инстанция", каза той.

Срещу увеличенитето на таксите се обиявиха и депутатите от БСП по време на днешните дебати.

"Не може да се поставя равенство между административно съдопроизводство и гражданското и въвеждането на пропорционални такси за тях. Целите на административното производство са различни от тези на гражданското. Би следвало от трибуната на НС да защитим основните принципи в една правова и демократична държава по отношение на достъп до правосъдие, по отношение на върховенство на закона, коментира социалистът Филип Попов.

След измененията таксите за първа инстанция останаха същите - 10 лв. за граждани и 25 лв. за организации и фирми. За производство по отмяна на влезли в сила съдебни актове се събира такса в размер на 30 лева за граждани и 150 лева за организации и фирми. Те предвиждат увеличение на таксите в касационното производство. Касационният жалбоподател ще внася такса в размер на 70 лева, а когато жалбоподател е фирма или организация - 370 лева. Досега физическите лица плащаха 14 лв., а за фирмите - 25 лв.

Според управляващите приетото увеличаване на таксите ще прекрати оспорването на втора инстанция само заради самото оспорване. Освен това те смятат, че така няма да се стига до толкова често блокиране на големи инвестиционни проекти. 

В приетия законопроект има и възможност за освобождаване от такса за граждани, които нямат достатъчно средства да платят таксата - това е възможно за граждани, за които е признато от съда, че са такива.

БСП обаче са на мнение, че въпреки това приетите промени ограничават възможността на хората да могат да защитават правата си заради увеличените такси."Много от гражданите няма да могат да защитят и да търсят правата си. Увеличението на таксите вероятно няма да е посилно за тези, които искат да обжалват отказ за социални помощи", коментира Нинова.

От ГЕРБ репликираха, че тази възможност за освобождаване от такса е достатъчна, за да гарантира достъпа да правосъдие.

"Аргументите, че гражданите нямат пари и не могат да водят дело са неоснователни", коментира и Хамид Хамид от ДПС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови