Христо Иванов: Прокуратурата не може да се държи като държава в държавата

Ружа Райчева 17 февруари 2022 в 10:51 1751 1

Снимка Архив

Българската прокуратура трябва да разбере, че не може да се държи като държава в държавата. Ако българските прокурори искат да имат дължимото им ниво на автономност, е добре да разговарят с обществото и да престанат да се държат като лична гвардия на Иван Гешев.

Така съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов коментира критиките на главния прокурор Иван Гешев относно орязването на средствата на съдебната власт предвидени в новия държавен бюджет.

Днес Гешев заяви, че това е "поредната смешна политическа атака" и обяви, че това ще е "тържество за мафията, защото няма да има пари за експертизи, преводи".

Христо Иванов поиска да уточни, че когато се говори за независимостта на съдебната власт, става дума за независимостта на съда.

"В България прокуратура се опитва през цялото време да се "примушка" зад съда и да получи същите нива на гаранции и на отговорности. Само че е логично прокуратурата да носи други нива на отчетност по други нива на механизми за отговорност", обясни той. 

Иванов заяви, че докато Иван Гешев е главен прокурор, ще бъдат ползвани всички законни средства за бюджетна отчетност на прокуратурата. "Разбирам, че ще има съпротива, но когато се търси отчетност, е неизбежно", каза той. 

Христо Иванов е категоричен, че орязването на бюджета на прокуратурата не е наказателен ход срещу Гешев, а стъпка към постепенното ограничаване на безконтролността на прокуратурата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!