Христо Иванов към ГЕРБ: Буквално прекроявате изборния процес с ритник

Есемеси не може да се намесват в работата на правоохранителните органи, а сме виждали много такива, заяви съпредседателят на ДБ

Ружа Райчева 16 ноември 2022 в 14:22 2272 2

Лидерите на парламентарните групи на ГЕРБ и ДБ Десислава Атанасова и Христо Иванов в пленарната зала

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Лидерите на парламентарните групи на ГЕРБ и ДБ Десислава Атанасова и Христо Иванов в пленарната зала

Ние сме загрижени за това как протичат измененията в Изборния кодекс. Тук не е дори темата за обсъждане на едни или други предложения, а сме притеснени от това как се конфигурира самият процес. Има огромно количество предложения между първо и второ четене, които буквално прекрояват изборния процес в България. Изглежда като поредното прокарване с ритник.

Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов по време на среща между ГЕРБ и ДБ в парламента за търсене на консенсус по общи приоритети в дневния ред на Народното събрание.

ДБ са предложили преброителни центрове не само заради връщането на гласуването с хартиени бюлетини, а защото виждат промяна във философията на машинното гласуване и отстъпление по теми, по които отдавна има консенсус - като въвеждането на избирателен район в чужбина. (В отговор на приетото на първо четене с гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС връщане на хартиените бюлетини “Демократична България” ще предложи между двете четения на промените в Изборния кодекс въвеждането на преброителни центрове. Целта е да се предотвратят манипулациите при отчитането на изборни резултати. - б.а.)

"Съгласни сме с това, което Тома Биков днес каза в пленарната зала, че "трябва внимателно да се пипа". (...) Патосът ми не е да стане това или онова, а призивът ми е да осъзнаем, че не можем с подобна скорост да приемаме такъв голям брой промени. Изглежда като поредното прокарване с ритник, защото това не е прецедент. Нека не използваме като оправдание това, че в предишни парламенти са се правили подобни неща", заяви той. 

Според него в момента има риск от фундаментална промяна на изборната система, без да е ясно какво точно се случва. 

Освен от Иванов, ДБ бяха представени и от Атанас Атанасов, Владислав Панев, Надежда Йорданова, Ивайло Мирчев, Божидар Божанов и Мартин Димитров и Йордан Иванов. От страна на ГЕРБ бяха лидерът на парламентарната им група Десислава Атанасова, Деница Николова, Деница Сачева, Костадин Ангелов, Делян Добрев, Кирил Ананиев и Румен Христов. 

В началото на срещата Атанасова подчерта, че това не са открити разговори за подкрепа на правителство с първия мандат, а че ГЕРБ евентуално търсят консенсус и мнозинства по различни теми. Тя посочи, че в НС вече са се образували различни мнозинства по няколко теми: за изпращането на военна помощ в Украйна, за влизането в еврозоната и за купуването на вторите самолети F-16.

Христо Иванов подчерта, че ДБ не виждат вариант да подкрепят първия мандат, но че това не пречи ДБ и ГЕРБ да имат допирни точки и да работят заедно. Според него това е важна част от усилието за нормализацията на българската политика.

"Нас ни интересува единствено еднаквото прилагане на закона, а не списъци с лица, които трябва да бъдат наказани, формулирани от политици. Смятаме, че това е порочен модел, независимо от кого са написани тези списъци", каза той. 

По думите му за ДБ критерий за подкрепа ще е отношението към правосъдната реформа и борбата с корупцията, именно като борба за върховенство на закона, а не като борба за наказването на едни или други конкретни хора. 

ДБ посочиха, че за тях са приоритетни и усилията в сферата на сигурността, както и поддържането на разумна социална политика на фона на инфлацията. Христо Иванов изтъкна, че са нужни социални мерки, ориентирани към стимулиране на растежа и конкурентността, защото само така може да се осигури ръст, който трайно повишава доходите на българските граждани. 

Десислава Атанасова заяви, че ГЕРБ искат антикорупционна реформа, но че не искат да се говори за "бухалки". Тя посочи, че името на бившия вътрешен министър Бойко Рашков дълго време е било неразделна част от проекта за КПКОНПИ на "Продължаваме промяната". Атанасова добави, че е нужен експертен и професионален дебат и че той може да продължи в правната комисия. 

"Против сме вашата идея главният прокурор да се избира от Народното събрание. Можем да намерим възможност за това, спазвайки Конституцията и препоръките на Венецианската комисия по въпроса за правомощията на главния прокурор", каза тя. 

По думите ѝ една реформа не бива да се фокусира върху даден човек, а върху това българските граждани да получат справедливо и бързо правосъдие.

Христо Иванов ѝ отговори, че приема, че за ГЕРБ идеята е неприемлива, но че него го интересува има ли изобщо съгласие да се отвори темата за конституционна реформа, за промяна на статута на главния прокурор и на модела на Висшия съдебен съвет. 

"Основният антикорупционен орган в една правова държава е прокуратурата. Трябва да си отговорим на въпроса как прокуратурата да не бъде ничия бухалка и да е еднакво отдалечена от всички партии - да е ясно, че есемеси не може да се намесват в работата на правоохранителните органи, защото сме виждали много есемеси", заяви той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!