ПП отново опитва да спре 'коалиция хартиена бюлетина'

Йорданка Веселинова 16 ноември 2022 в 11:16 878 0

Архив

Снимка БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Кирил Петков, Асен Василев, Никола Минчев

"Продължаваме промяната" отново опита да спре т.нар. "коалиция хартиена бюлетина" между ДПС, ГЕРБ-СДС и БСП.

Този път партията на Кирил Петков и Асен Василев опитва да спре поисканите от БСП промени в Изборния кодекс с предложения за отпадане на всички текстове, отнасящи се до връщането на хартиената бюлетина във всички секции. Предложенията са внесени вчера, когато изтече крайният срок.

БСП, ГЕРБ и ДПС формираха ''мнозинство хартиена бюлетина''

Според ПП смесено гласуване не трябва да има и следва да се запазят настоящите разпоредби на изборния закон, според които с машини се гласува във всички секции с над 300 избиратели.

Групата на Кирил Петков и Асен Василев обаче предлага създаването на специални секции за гласуване с хартиена бюлетина във всяко населено място. Вносителите настояват да няма общи протоколи за машинен и хартиен вот, за да се избегнат грешките. Декларациите за гласуване в такива секции следва да се подават на място, а не предварително, за да се ограничат изборните манипулации.

Днес следобед парламентарната правна комисия ще разгледа текстовете. Очаква се хартиената бюлетина да се върне, а проектозаконът за промени в Изборния кодекс да се превърне в първия приет закон на 48-ото НС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews