Хора с увреждания и техни близки поискаха премахване на ТЕЛК

OFFNews 02 май 2018 в 15:27 3198 0

Представители на хора с увреждания за премахване на ТЕЛК и вместо това да има разширена епикриза, която да установява потребностите им.

Това стана по време на днешната среща между тях и депутати от ГЕРБ и БСП.

На нея хората с увреждания поискаха достъпни помощни средства и услуги. Те подчертаха, че изръжката в центрове е над 1000 лева, а тези пари могат да се дават на семействата на деца с увреждания.

По думите на хората с увреждания, присъствали на днешната среща, гражданите със здравословни проблеми се обричат на безпомощност и да вегетират, а институциите са като затвор за хората с увреждания.

По време на срещата Цветан Цветанов пое ангажимент в рамките на десет дни да се направи нова среща, но на експертно ниво. 

"Въпреки различията, които имаме по много теми, проблемите на на хората с увреждания не трябва да ни разделят. За нас е важно да има диалог и това, което винаги сме казвали, е, че сме отворени за разговори", каза още Цветанов.

"Ангажирахме се, всяка свободна секунда оттук нататък, да посветим на каузата- децата с увреждания и техните родители да бъдат пълноценни хора. Чух най- страшното изречение в живота си- майки да кажат, че искат децата им да умрат преди тях, защото иначе няма, кой да ги гледа. За каква политическа коректност говорим тук. Сърце трябва за това", каза пък лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Заради срещата на ГЕРБ и БСП с представители на хора с увреждания по време на днешното пленарно заседание беше обявена почивка в разрез с правилника на Народното събрание. Днес депутатите около 3 часа обсъждаха дали да приемат оставката на Емил Христов от ГЕРБ като зам.-председател на парламента заради скандала отпреди 2 седмици, когато родители на деца с увреждания не бяха допуснати. В крайна сметка Христов запази поста си, а дебатите през повечето време бяха извън темата за станалото тогава и поисканата оставка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!